X

Bol u vilici

Šta je temporomandibularni poremećaj

U temporomandibularni poremećaj spadaju problemi, bol, sa temporomandibularnim zglobom, odnosno zglobom vilice kao i sa mišićima lica zaduženim za žvakanje.

Vilični zglob se locira tako što se prsti postave odmah ispred uva i otvore usta. Pokret koji se javi pod prstima ukazuje na mesto viličnog zgloba koji se sastoji iz tri dela “lopte” zgloba koja se zove kondila i ležišta zgloba (glenoid fossa) između kojih se nalazi mali fibrozni disk.

Neka istraživanja pokazuju da 20 do 30 posto ljudi ima simptome TMP-a, pri čemu su žene tri puta podložnije ovom poremećaju od muškaraca. Struktura ligamenta koji drži disk u položaju između lopte i ležišta drugačija je kod žena, usled čega su žene podložnije dislokaciji diska, što opet ima za posledicu TMP. Smatra se i da hormon estrogen ima izvestan uticaj na učestaliju pojavu ovog poremećaja kod žena.
Temporomandibularni poremećaj je opšti termin koji obuhvata više poremećaja od kojih svaki ima i svoje posebno ime.

Uzroci temporomandibularnog poremećaja nisu u potpunosti objašnjeni i u njih spadaju:

Simptomi TMP-a su:

Dijagnoza

Stomatolog treba da prouči na koji način se vilica pomera, da potraži znake škrgutanja i stiskanja na zubima (bruksizam), da opipa područje oko viličnog zloba i mišiće vilice i vrata tražeći znake osetljivosti, da oslušne zvuke koje proizvodi vilični zglob ne bi li utvrdio postoji li eventualni problem sa diskom ili kostima zgloba.

Kod TMP-a bitno je utvrditi koliko dugo postoje simptomi i kada se javljaju.

Rentgenski snimak zgloba će pokazati da li je u konkretnom slučaju temporomandibularnog poremećaja problem sa mišićima ili su pogođene kosti i disk zgloba. U slučaju potrebe, obaviće se i  pregled magnetnom rezonancom i skenerom za detaljnji presek stanja viličnog zgloba.

Neke bolesti, poput artritisa, infekcije sinusa, zubobolje, bolova u uvu i neuroloških problema mogu imati iste simptome kao i temporomandibularni poremećaj te je potrebno sprovesti i odgovarajuće testove kako bi se eventualno potvrdilo njihovo postojanje.

Lekar opšte prakse ili stomatolog mogu da odrede vrstu temporomandibularnog poremećaja kao i odgovarajuću terapiju. U svetu postoje i specijalisti za lečenje ovog stanja.

Dužina lečenja

TMP može da traje, u zavisnosti od uzroka, od nekoliko nedelja (kod povrede vilice) do nekoliko meseci, pa i godina, u slučaju artritisa i bruksizma.

Prevencija

TMP izazvan bruksizmom može da se otkloni upotrebom štitnika za zube ili uloška kojim se menja položaj vilice (vilica se gura napred). Promena položaja vilice smanjuje pritisak na vilični zglob. U nekim slučajevima poželjno je potražiti i pomoć psihologa kako bi se otklonio stres koji može da se javi kao jedan od uzročnika TMP-a.

Tretman

Lečenje TMP-a zavisi od njegovog uzroka. U najvećem broju slučajeva primenjuju se klasične metode u koje spadaju:

Poslednje rešenje je operacija. Kod artroskopske operacije oko viličnog zgloba se naprave dva ili tri zareza kroz koje se u zglob uvodi sićušna kamera i hirurški instrumenti. Upaljeno tkivo se otklanja i zglob ispira.
Agresivnija intervencija neophodna je kada je vilica ukočena usled dislokacije ili ožljka diska. Hirurg će u tom slučaju ukloniti disk.

Kada potražiti profesionalnu pomoć

Pomoć stomatologa treba potražiti kada:

Prognoza

Uz pravilnu negu i navike simptomi TMP-a mogu da nestanu za kraće od mesec dana. U kombinaciji sa bruksizmom ili artritisom lečenje može da traje i mnogo duže.

Kategorijes: Zubi
micabg :

Pogledaj komentare (1)

  • Imam problem radila sam most na donjoj vilici.Ugradjen je 23.11prva dva tri dana je bilo podnosljivo,a onda su poceli bolovi.Poceli su bolovi u zubima,bolovi u vilici ispod vilice poceli su i usi da bole nepodnosljivo.ponovo sam otišla kod lekara posle17 dana skinuo mi je most na sedmici sam imala gnojni djep koji je on otklonio i izvadio zivac na dvojci.Vratio je most imala sam bolove ali popila lek i prestalo na nekoliko sati.Ja sad imam bolove opet lwkar mi je reko da stavljam tople obloge.Ja molim za odgovor i pomoc jer ovo je nepodnosljivo jer od lekova protiv bolova imam problem za zelucem.Hvala unapred!