Higijena

Četkica za zube

Četkica za zube 1

Za čistu usnu duplju najvažnija je dobra četkica za zube. Dobra četkica za zube nije skupa u poredjenju sa cenama stomatoloških intervencija . U prodaji je nebrojeno mnogo četkica svih oblika izradjenih od manje ili više kvalitetnih materijala.

Izbor zubnih četkica je velik i zbog toga je i teže znati na šta obratiti. Za početak se dobro posavetujte sa svojim stomatologom

Za čistu usnu duplju najvažnija je dobra četkica za zube. Dobra četkica za zube nije skupa u poredjenju sa cenama stomatoloških intervencija. U prodaji je nebrojeno mnogo četkica svih oblika izradjenih od manje ili više kvalitetnih materijala. Biranje najbolje četkice počinje biranjem pravilnih vlakana na četkici. Ona su najbitinija jer sa njima zub dolazi u kontakt. Treba obratiti pažnju na tip, oblik i raspored vlakana pre kupovanja svake četkice.

TIP VLAKANA

Danas se vlakna izradjuju od najlona i /ili poliestera. I tvrda, i srednja i meka vlakna skidaju plaku; ali tvrda i srednje tvrda mogu trajno oštetiti desni, jezik i obraze. Mogu izazvati bolesti parodonta, a mogu i oštetiti neke kompozitne plombe. Istrazivanja pokazuju da meke četkice jednako efikasno uklanjaju plak kao i srednje i tvrde. Zbog svega navedenog tražite četkicu mekih vlakana.

OBLIK VLAKANA

Oblik je isto vazan. Četkice sa ostrim vrhovima su destruktivnije za tkiva usta nego zaobljena. To je dosta teško videti jer su vrhovi mali. Istrošena četkica i izvrnutih vrhova gubi na svojoj efikasnosti. Kako su najvažniji deo četkice vlakna a ne oblik same četkice, bitno je da su ona kvalitetna. Žvakanje četkice uništava i četkicu i zube.

Nova četkica je do 35 % efikasnija od istrosene: zato svoju četkicu menjajte na 2-3 meseca.

RASPORED VLAKANA

Obično četkice imaju 6 strukova u po duznom pravcu i 3 struka vlakana u poprečnom. Četkice s puno vlakana imaju 13 strukova uzduž i 4 popreko. Kod takvih četkica vlakna stoje blize jedna drugim, pa je lakši manevar oko desni. Četkica koju izaberete trebalo bi da ima puno strukova mekih i zaobljenih vlakana.

Zanimaju me električne zubne četkice, ali postoji mnoštvo modela. Koji odabrati?

Sa toliko različitih električnih zubnh četkica u ponudi zaista je teško odabrati pravu. Nezavisna istraživanja proučila su sve tipove i zaključila sledeće: “Četkice koje su radile na principu postupka rotacije i oscilovanja, i kratkoročno i dugoročno su uklonila više naslaga i efikasnije smanjile gingivitis od klasičnih zubnih četkica. Ni jedan drugi dizajn električne četkice se nije uvek iznova pokazao najboljim

Ostavi komentar

Komentar