Protetika

Fasete ili Viniri – Keramičke zubne fasete

Fasete ili Viniri - Keramičke zubne fasete 1

Dentalni veniri ili fasete predstavljaju stomatološke nadoknade u vidu tankih navlaka napravljenih od materijala u boji zuba.Za razliku od klasičnih krunica, veniri ili fasete prekrivaju samo prednje strane zuba. Samim tim se i uklanja mnogo manje zubne supstance pri brušenju zuba.

Za razliku od klasičnih krunica, veniri ili fasete prekrivaju samo prednje strane zuba. Samim tim se i uklanja mnogo manje zubne supstance pri brušenju zuba.
Fasete ili Viniri - Keramičke zubne fasete 2
Ovakve vrste nadoknada su odličan izbor kod prednjih zuba tj. kod svih onih slučajeva kada pacijent nije zadovoljan izgledom svojih zuba, i to posebno kod sledećih slučajeva:

  • prelom dela krunice,
  • loše kompozitne plombe,
  • prebojeni zubi,
  • veliki razmak između sekutića (diastema mediana),
  • loš položaj zuba,
  • “neidealni” oblik i veličina zuba.

Fasete se uglavnom prave od keramičkih materijala, mada se mogu izrađivati i od kompozita. U svakom slučaju, matrijali od kojih se izrađuju karakterišu se velikom prozirnošću što ovim nadoknadama daje prirodni efekat.
Porcelanske fasete su tanke ljuspice porcelana koje se lepe na prednju površinu zuba u cilju poboljšanja izgleda zuba. Idealan nacin da se promeni kozmetski izgled zuba.

U poređenju sa kompozitnim fasetama, porcelanske su lepšeg i prirodnijeg izgleda a otpornije su i na prebojavanje. Nedostatak porcelanskih faseta je u tome što su dosta skuplje i ako se koriste u pogrešnim indikacijama može doći do njihivog pucanja.

U slucaju odlamanja porcelanske fasete neophodna je njihova kompletna zamena dok je kod kompozitnih moguća reparatura. Jedan od nacina kojim mi možemo da ulepšamo vaš osmeh je izrada faseta ili bezmetalnih keramickih krunica. Porcelanske fasete su providne ljuspice koje služe za poboljšanje estetskog izgleda zuba ( oblika, boje,razmaka ).

Fasetiranje zuba

fasete za zube, zubne fasete
Ova procedura podrazumeva nanošenje materijala na celokupnu prednju površinu zuba u cilju poboljšanja njegove boje, oblika ili pozicije. Najčešće je potrebno minimalno brušenje zubnog tkiva.

Ostavi komentar