Stomatolog

Šta su implantati?

 

Implantati su namenski oblikovane nadoknade koje zamenjuju koren zuba koji nedostaje, i oni su osnova krunicama, mostovima ili protezama. Implantati se postavljaju hirurski u vilicu.Uglavnom se implantati ponasaju prirodnije i sigurniji nego druge metode nadoknada zuba, npr kao sto su proteze.

 

Postoji mnogo razloga zasto je vazno zameniti zube koji nedostaju:

 

  • Ako imate sve svoje zube, imacete i vise samopouzdanja.
  • Kada su zubi izgubljeni, podrucje vilice gde su se zubi nalazili pocinje da se povlaci. I vremenom mozete izgubiti toliko raspolozive kosti pogodne za ugradnju implanta, da ce vasoj vilici biti potrebna hirurska intervencija kojom se ugradjuje vestacka kost.
  • Gubitak zuba utice na kvalitet zvakanja i na odabir hrane.Mnogi ljudi kojima nedostaju zubi mogu biti neuhranjeni,sto moze uticati na sveukupno zdravstveno stanje.
  • Gubitak zuba moze da izmeni vas zagrizaj.Promene vaseg zagrizaja mogu da dovedu do problema u Vasem vilicnom zglobu(temporomandibularnom zglobu).
  • Gubitak zuba moze dovesti do promena u vasem govoru,sto takodje moze uticati na vase  samopouzdanje.

 

Delovi implantaDanas je u upotrebi preko 100 vrsta razlicitih implantacionih sistema(npr.transdentalni, endosalni, subperiostalni, intramukozni…) 
Danas najcesce primenjivani  su endosalni implanti.Prema konstrukciji, razlikuje se veci broj oblika, mada se najcesce koriste sraf-cilindar-implantati, cilindar-implantati i lisnati implantati napravljeni od titanijuma.Kada je implant ugradjen u kost ,na njega se postavlja suprastruktura koja zamenjuje patrljke zuba, koja sluzi kao nosac za krunicu,most ili protezu.

Kljuc uspesnosti implantata lezi u procesu oseointegracije ili biointegracije.U periodu posle hirurske ugradnje implantata, u kostanom tkivu vilice se odigrava slozen proces biointegracije, koji podrazumeva formiranje nove kosti u kontaktu sa povrsinom kosti.
Period biointegracije iznosi najcesce 4-6 meseci za gornju vilicu,a 2-3 meseca za donju vilicu.

 

Uspešnost implantata

 

Studije pokazuju da je ugradnja implantata uspesna u vise od 90% slucajeva.Ukoliko dodje do odbacivanja implanta, problem se obicno javlja u toku prve godine nakon operacije.Nakon toga,samo oko 1% svih implantata biva odbaceno svake naredne godine.  
Od presudnog znacaja za dugorocni uspeh implantacije i uspesnu funkciju implantata jeste odrzavanje besprekorne oralne higijene i redovne kontrole pacijenta posle implantacije.
Zato je od izuzetne vaznosti  obucavanje pacijenta za odrzavanje oralne higijene, ukljucujuci i primenu specijalnih sredstava za ciscenje implantata i zubnih nadoknada na njima.

 


 

Pratite nas na twitteru

Prijavite se

Prijavite se na našu listu, kako biste dobijali najnovije informacije o promocijama i besplatnim intervencijama, savetima, stomatološkim i oralnim bolestima, istraživanjima i studijama. DOBRO DOŠLI!
Cena izbeljivanja zuba
petak, 25 novembar 2011
Iskreno, niko ne želi da izgleda neuredno. Bilo da su u pitanju nokti, zubi, odeća, lice ili kosa, svako želi da u celini... Opširnije...
Stomatolog protiv dijabetesa
utorak, 17 maj 2011
Dijabetes podrazumeva ne samo adekvatnu upotrebu lekova, pravilnu ishranu, obavezne redovne vežbe već i odgovarajući oprez u... Opširnije...
Prirodni lekovi protiv zubobolje
petak, 11 februar 2011
Treba da smatrate sebe jako srecnom osobom ako niste prošli kroz agoniju i užasan bol. Ali, nikada ne znate šta može da vam... Opširnije...
Sta raditi posle vadjenja zuba
utorak, 25 januar 2011
Dobra nega nakon vađenja pomaže u smanjivanju komplikacije povezanih sa oralnom operacijom. Najvažnija stvar je da dobro... Opširnije...
Fluor
petak, 21 januar 2011
Fluor je prirodni element koji jača zube i sprečava njihovo kvarenje. Stručnjaci smatraju da je nabolji način za prevenciju... Opširnije...

Poslednji komentari

You are here  :