Korona virus

Korona Virus – pitanja i odgovori

korona virus pitanja

Kako se prenosi korona virus?

Novi koronavirus je respiratorni virus koji se najčešće prenosi kapljično (preko kapljica kroz kašalj ili kijanje).
To znači da se infekcija dešava pomoću kapi / aerosola, koje bolesna osoba ispušta u vazduh tokom kijanja, kašljanja i razgovora, a udiše ih druga osoba. Zbog toga je važno poštovati veoma dobru higijenu – upotrebu maski, kulturu kijanja i kašlja u prevoj lakta / rukava, često pranje ruku i dezinfekciju površina

Kako da se ponašam ako sumnjam na infekciju korona virusom?
Povećan rizik da su oboleli od COVID-19 imaju građani sa simptomima kao što su:

 • Visoka temperatura (preko 38C);
 • Teška respiratorna infekcija sa suvim kašljem i otežanim disanjem;
 • Početna pneumonija.

Uz dodatne faktore rizika koji uključuju: putovanje u područja sa epidemijskim rizikom u poslednjih 14 dana, ili su bili u kontaktu sa osobom kojoj je dijagnostikovana, ili kod koje se usled dodatnih faktora rizika sumnja na bolest COVID-19. Prve preporuke za testiranje nCoV-19 odnose se na ljude koji su posetili Kinu ili druge pogođene delove sveta ili su kontaktirali sa nekim kome je dijagnostifikovana bolest. Međutim, dijagnostički testovi nisu rutinski.

Osoba koja je pod sumnjom da je zaražena korona virusnom infekcijom treba da:

 • Da se se javi u epidemiološki centar;
 • Izoluje se od drugih ljudi;
 • Odmah stavi masku za lice.

Koji su dežurni telefoni u vezi korona virusa?

Dežurni brojevi telefona za sve informacije o korona virusu COVID -19 su:

 • U Gradskom zavodu za javno zdravlje, Beograd. Epidemiološka služba: Od 8-17 časova: 011 / 2078-672, 2078-673 Od 17-22 časova: 064/8503057
 • Institut za javno zdravlje Srbije „ Dr Milan Jovanović Batut“ – Epidemioloski centar. 011 2685 566.
 • Telefon mobilne ekipe epidemiologa: 011 2078 672
 • Specijalan broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa korona virusom: 064 8945 235
 • Više informacija o trenutnoj epidemiloškoj situaciji u Srbiji proverite na sajtu covid19.rs koje je otvorila Republika Srbija – Ministarstvo zdravlja.

Gde mogu da uradim test na novi korona virus?

Test na novi korona virus u Srbiji, može da se obavi isključivo u Nacionalnoj referentnoj laboratoriji instituta “Torlak” koja je za sada, jedina ovlašćena za sprovođenje testiranja, a sve u cilju pune kontrole širenja bolesti COVID-19.

Šta znači bliski kontakta sa potencijalno zaraženom osobom?

 • Živite u istom domaćinstvu;
 • Direktan fizički kontakt sa obolelim (npr. dodir);
 • Nezaštićen direktan kontakt (boravak u neposrednoj blizini) sa pacijentom tokom njegovog kihanja, kašalja, itd. Boravite u istoj sobi manjoj od 2 m u trajanju dužem od 15 minuta;
 • Kontakt medicinskog i laboratorijskog osoblja koje se brine o bolesnima;
 • Let avionom sa bolesnom osobom;
 • Boravak na aerodromu;
 • Korišćenje javnog prevoza;

 

Šta da radim ako posumnjam na novu korona virusnu infekciju?

Ako imate temperaturu, suvi nadražajni kašalj i otežano disanje, potražite lekarsku pomoć sa prvim simptomima bolesti kako biste smanjili rizik od razvoja težih oblika infekcije i setite se da kažete svom lekaru ako ste nedavno putovali u virusom ugrožena područja ili bili u kontaktu sa obolelom osobom. Uzimanje lekova na svoju ruku poput antibiotika nije efikasno protiv COVID-2019 i može čak biti štetno.

Da li zaraza čini ljude zaštićenima od recidiva?

Da li pacijenti razviju antitela posle infekcije novim korona virusom koji će ih zaštititi od budućih infekcija još uvek je misterija. Studije pacijenata sa drugim virusima u porodici pokazuju da antikorona virusna antitela ne postoje jako dugo u krvi oporavljenog. Veoma nizak ili nedostajući nivo antitela nije dovoljan da spreči novu infekciju.

Može li se korona virus preneti na površine poput kvake na vratima i koliko dugo preživljava na njima?

Ako kapljice koje sadrže virus dospeju na površinu, ili se šire preko kontaminiranih ruku obolelih, neko drugi se takođe može zaraziti dodirivanjem tih površina, a zatim svog lica (oči, usta, nos). Ručke na vratima, ručice vrata lifta, ograde na stepeništu, mesta za držanje u javnom prevozu su primeri površina koje mogu biti kontaminirane.

Još nije jasno koliko dugo virus može da živi na tim površinama – satima ili danima, ali najbolje je izbegavati da dodirujete ove javne površine i pojačate higijenu ruku.

Da li će prskanje tela alkoholnim rastvorom i izbeljivačem uništiti korona virus?

Upotreba dezinfekcijskih površinskih rastvora na telu ne može da utiče na virus koji je već prodro u telo. Istovremeno, ovi rastvori mogu oštetiti vašu kožu, sluzokožu (oči, usta, nos-a) ili odeću, pa ne preporučujemo da ih koristite na telu. Ova sredstva su isključivo namenjena za dezinfekciju površina, deaktiviranje virusa na površinama procesom dezinfekcije.

Utiču li klima i temperatura na širenje korona virusa?

Još nije poznato da li sezonske promene temperature utiču na širenje virusa, za razliku od drugih virusa poput gripa.

Da li se osoba može zaraziti ako konzumira hranu koju priprema oboleli?

Da, moguće je ako obolela osoba kašlje i/ili kija po hrani. Detaljno pranje ruku pre pripreme, korišćenje zaštitnih maski, preventivna je mera širenja virusa.

Da li je na korona virus stvoren doživotni imunitet nakon preležane infekcije?

Nisu još poznate sve imunološke promene koje izaziva infekcija korona virusom. Moguće imati imunitet na virus nakon bolesti, ali, malo je verovatno da je trajan posebno imajući u vidu moguće mutacije virusa.

Koje su razlike između korona virusa i gripa?

Korona virusi i infekcije gripa imaju slične simptome koji otežavaju dijagnozu. Glavni simptomi korona virusne infekcije su groznica i kašalj. Grip često prate i drugi dodatni simptomi poput bolova u mišićima i grlu. Svako ko sumnja da ima korona virusnu infekciju ili je imao kontakt sa bolesnom osobom trebalo bi da se konsultuje sa  lekarom.

Koliko je efikasna upotreba virusne maske za lice?

Uz pojačanu higijenu (pranje) ruku i izbegavanje dodirivanja moguće, najčešće kontaminiranih javnih površina, upotreba maske je jedno od najefikasnijih sredstava zaštite.

Da li se korona virus može preneti seksualnim putem?

Trenutno se veruje da su jedini načini prenosa virusa kapljični.

Koliko dana traje inkubacija korona virusa?

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) period inkubacije varira između 2 i 14 dana, a nedavni podaci pokazuju da se može produžiti na 21 dan.

Da li je moguće da se pacijenti sa korona virusom potpuno oporave?

Kod većine zaraženih, korona virusna infekcija javlja se sa blagim simptomima i potpunim oporavkom u roku od oko nedelju dana. Međutim, infekcija kod starijih osoba i osoba sa narušenim imunitetom, osoba sa dijabetesom ili rakom, može biti ozbiljna i dovesti do brojnih komplikacija, pa i smrti.

Da li se korona virus može preneti kroz predmete i robu kupljenu iz Kine, posebno iz Vuhana?

Korona virus može da izazove kontaminaciju predmeta ako ih koristi zaraženi pacijent koji kija, ili kašlje, ali, malo je verovatno da će virus dugo preživeti, posebno u međunarodnom i interkontinentalnom prevozu.

Postoji li razlog zašto takvi virusi potiču uglavnom iz Kine?

To je zbog velike populacije ljudi i onih koji žive u neposrednoj blizini životinja. To stvara sposobnost za mešanje životinjskih virusa sa ljudima i stvaranje novih virusa.

Šta predstavlja samoizolacija?

To znači da ostanete kod kuće 14 dana i ne idete na posao, u školu ili druga javna mesta, kao i da izbegavate javni prevoz i taksi. Trebalo bi da smanjite i kontakte sa ukućanima. Ako su vam potrebne namirnice ili lekovi, naručite dostavu, ali samo do ulaznih vrata, jer ne bi trebalo da primate posete.

Trebalo bi da se klonite kućnih ljubimaca – ili ako nije moguće, da perete ruke pre i posle dodirivanja životinja.

Koliko je korona virus opasan za ljude sa astmom?

Respiratorne infekcije, poput one koju izaziva korona virus, mogu biti okidači za astmu. Stručnjaci upozoravaju one koji su zabrinuti zbog virusa – da prvenstveno prate uputstva za lečenje astme. To znači da se preventivno inhaliraju koliko im je lekar prepisao. Tako se smanjuje rizik da virusi, poput korone, pokrenu astmu.

Šta možete da uradite kada je reč o prevenciji?

Standardne preporuke koje mogu da spreče infekciju podrazumevaju: Pranje ruku Kada kašljete i kijate, stavite ruku na usta. Jaja i meso dobro skuvajte pre jela

Koliko je korona virus opasan po decu?

Prema podacima iz Kine, izgleda da korona virus nije previše opasan za decu, ali i nije bezazlen. Moguće je da je razlog što oni brzo preleže infekciju i simptomi se ispoljavaju u blažem obliku. Međutim, deca koja imaju respiratorne probleme, poput astme, moraju da se da čuvaju. Kod većine dece ova infekcija će se ispoljiti kao obična respiratorna infekcija i nema razloga za brigu.

Da li se virus prenosi na novčanicama i kovanicama?

Kineska vlada je objavila da gotov novac koji stiže u banku mora da bude sterilisan pre nego što se pusti u promet, kako bi se sprečilo širenje zaraze. Korišćenje beskontaktnih kartica može da smanji rizik u odnosu na plaćanje gotovinom. Ali virusi i bakterije opstaju i na karticama. Najbolje je da perete ruke posle korišćenja kartica, kovanica i novčanica.

Koliki je period inkubacije kod korone virusa?

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je period inkubacije – odnosno vreme od ulaska virusa u telo, do pojave prvih simptoma od 2 do 14 dana. U proseku se simptomi pojave za pet dana, ali nekad traje i duže – neki istraživači navode i period od 24 dana.

Važno je da se zna koliki je period inkubacije, jer tako lekari i nadležne službe mogu efikasnije da kontrolišu širenje zaraze.

Kolika je brzina širenja virusa u odnosu na prethodne epidemije?

Veoma je teško znati koliko se brzo širi. Do sada je bilo šest poznatih korona virusa – ovo je sedmi.
Zapravo, postoji veoma malo informacija o „stepenu rasta

Ostavi komentar