Dečija stomatologija Higijena

Pranje ili četkanje prvih zuba kod beba

Pranje ili četkanje prvih zuba kod beba 1

Čim izbije prvi zubić, počinje i njegovo pranje. Za početak je dovoljno očistiti ga ujutro i uveče posebnom četkicom za zube ili vlažnom gazom.
Prvi zubi se peru ujutru i uveče…

Kada niknu prvi zubići (obično su to gornji ili donji sekutići), oni se peru vlažnom gazom.Pranje prvih zuba se radi, tako što se odsečnim pokretima protrljaju od desni prema donjoj ivici. Potrebno je takve pokrete uraditi najmanje pet puta, i to sa vidljive strane, ali i sa strane okrenute usnoj duplji.
Takođe, zubići se mogu očistiti i posebnom četkicom za zube koja se natakne na prst – što je u isto vreme i izvrsna masaža.

Budite dobar primer, deca uče oponašajući vas. Od pranja zuba napravite lep ritual – neka pranje zuba bude igra. I ponekad se poslužite trikovima – kada dete ne želi otvoriti usta vi recite: “Aaaa”, tada se ustašca bebe često refleksno otvore. Ili zasmejavajte dete i pri tome brzo četkicom istrljajte zubiće.

Prvi zubi

Prvi zubi se peru ujutru i uveče. Za to vreme bebica treba samo da se igra sa zubnom četkicom (kako bi se navikla na nju).
Kada niknu svi mlečni zubići, najbolje ih je negovati četkicom s dužim vlaknima, uskom glavicom i nešto debljom drškom zgodnom za držanje – njome dete može početi samo vežbati pranje zubića.

Kada bi trebalo početi s korišćenjem paste za zube?

Zubne paste počinju da se koriste u drugoj godini života – i to dečje. Dečja pasta za zube koja sadrži florid jača zubnu gleđ i sprečava stvaranje karijesa. Minimalna doza će biti sasvim dovoljna. Ako se dobro razmaže po vrhovima četkice, ne može se progutati.

Kako da zubi ostanu zdravi?

  • Detetu od godinu dana, piće umesto u flašici dajte u čaši ili šoljici
  • U dečjoj ishrani koristite što manje kiselog i slatkog, pri čemu nije važna količina već učestalost. Dakle, ako se već gricka slatkiš i piju slatki sokovi, neka to barem bude samo ponekad
  • Ne stavljajte u svoja usta, detetovu cuclu i pribor za jelo, da bi se sprečio prenos bakterija karijesa u bebina usta

 

Ostavi komentar