X

Kako sprečiti da Vam se zubi pokvare

Kako zubne naslage uzrokuju kvarenje zuba?

Bakterije u zubnim naslagama reaguju sa šećerom u hrani koju jedemo kako bi proizvele kiseline koje mogu napasti i oslabiti zubnu gleđ (tvrdi zaštitni sloj na zubima) i tako olakšavaju nastanak kaviteta.

Šta je kavitet?

Kavitet je prostor unutar zuba koji ostaje nakon što se ukloni trulo tkivo.Postoje tri mesta na kojima se zub može pokvariti.

Kvarenje na griznoj površini dešava se kad se zubne naslage zaglave u njenim udubljenjima. To se najviše dešava deci jer često ne operu zube na tim mestima.

Kvarenje između zuba nastaje kad se zaostale zubne naslage nakupe na tim teško dostupnim mestima. Ta područja ne možemo dosegnuti samo četkicom i zubne naslage mogu se stvoriti ako redovno ne čistite zube zubnim koncem ili perete prostor između zuba.

Kvarenje na površini korena zuba dešava se ako patite od povlačenja zubnog mesa ili kostiju, što je često povezano sa bolešću desni ili parodontoze. Što ste stariji, to se češće javlja jer desni se počinju povlačiti. Ako se zaostale zubne naslage počnu taložiti na izloženim zubnim korenima, koje gleđ ne štiti, brzo će nastati kavitet.

Kako mogu sprečiti kvarenje zuba?

Koliko često moram odlaziti stomatologu?

Posećujte svog stomatologa dva put godišnje radi kontrole. Iako kontrole mogu biti različite, stomatolog će vam najverovatnije pregledati zube i desni da vidi ima li kakvih vidljivih problema.

Takođe može obaviti rendgensko snimanje kako bi se uverio / la da nema skrivenih problema. Stomatolog vam može i profesionalno očistiti zube (takozvana profilaksa) kako bi uklonio / la stvrdnute zubne naslage (kamenac) ispod i iznad nivoa desni, kao i ispolirati ih da ukloni zubne naslage i mrlje sa površine zuba.

I ne zaboravite: stomatolog vam može dati stručne savete o pranju zuba i čišćenju zubnim koncem.

Kategorijes: Zubi
micabg :