Zubi

5 stvari šta raditi posle vadjenja zuba

posle vadjenja zuba

Dobra nega nakon vađenja pomaže u smanjivanju komplikacije povezanih sa oralnom operacijom. Najvažnija stvar je da dobro vodite računa o sebi nakon operacije. Jedan deo nege podrazumeva da mirujete

Nega posle vadjenja zuba

Dobra nega nakon vađenja pomaže u smanjivanju komplikacije povezanih sa oralnom operacijom. Najvažnija stvar je da dobro vodite računa o sebi nakon operacije. Jedan deo nege podrazumeva da mirujete.

Najbolje je ostati kod kuće nakon operacije i ne raditi nekoliko dana. Dobra ishrana je takođe jako bitna. Telo će iskoristiti hranljive materije koje unosimo hranom kako bi saniralo ranicu od operacije. Uzimanje lekova nakon operacije je jos jedan korak u nezi. Antibiotici su apsolutno neophodni kako bi se izbegla bilo kakva infekcija.

Šta raditi nakon vađenja zuba?

Kako kontrolisati krvarenje posle vadjenja zuba?
Prvo i najvažnije, morate sprečiti preterano krvarenje tako što ćete izazvati formiranje krvnog ugruška. To znači da, nekoliko sati nakon operacije, nežne zagrizete i držite parče gaze. Ceo taj dan nemojte ispirati usta, pijte na slamku, i nemojte pušiti.

Čvrsto zagrizite gazu i držite je u ustima pola sata, nakon toga je nežno izvadite. Krvarenja će biti oko mesta operacije nekoliko sati, i to je normalno. Nemojte ispljuvavati, ili sisati kroz slamku, jer to može izazvati krvarenje. Ako se krvarenje nastavi kada dođete kući, postavite gazu ili hladnu i vlažnu kesicu čaja na ranu,i zagrizite čvrsto držeči tako pola sata. Izbegavajte trljanje ranice jezikom. Držite glavu visoko podignutu na nekoliko jastuka. Nemojte pušiti 24 sata nakon operacije jer to može izazvati krvarenje, bol i omesti zaceljivanje.

Da li da ispiram usta posle vadjenja zuba?

Nemojte ispirati usta, ili prati zube prvih 12 sati nakon operacije. Koristite toplu slanu vodu (pola kašičice soli u pola šolje tople vode)za ispiranje i tako na svaka dva sata.

Odmor posle vadjenja zuba?

Nemojte se naprezati ili vežbati najmanje nedelju dana. Pravilna nega zahteva odmor. Ali bez brige, nećete imati kalorija za sagorevanje jer ćete moći samo da pijete (ne iz slamke doduše) i jedete mekanu hranu nekoliko dana nakon operacije.
Dosta se odmarajte; najmanje 8 do 10 sati noćnog sna. Izbegavajte bilo kakve vežbe prva 24 sata i nemojte previše pomerati usta. Fizička aktivnost može pojačati krvarenje.

Šta da jedem posle vadjenja zuba?

Jedite meku ili tečnu hranu bogatu belančevinama. Pijte velike količine vode i voćnih sokova. Nemojte piti na slamku jer to može izazvati krvarenje. Iz istog razloga izbegavajte i vruću hranu. Izbegavajte hranu koja zahteva previše žvakanja.
Ne žvaćite hranu na onoj strani na kojoj je zub izvađen! Zaobiđite to područije i kada perete zube.

Tokom nege biće i otoka.Ne brinite. To je normalno! Jednostavno stavite malo leda umotanog u gazu na mesto otoka. Otok će vremenom spasti, ali možete osećati ukočenost neko vreme.

Bol i neugodnost nakon vađenja zuba?

Određena nelagodnost je normalna nakon operacije. Bol možete smanjiti lekovima protiv bolova koje vam je prepisao ili preporučio stomatolog. Uzmite lek protiv bolova pre nego što prođe dejstvo anestezije i utrnulost prestane. Lek uzmite sa vodom i malo hrane kako bi izbegli mučninu. Lekove protiv bolova možete koristiti privremeno da uminete bol.

Nemojte koristiti ove lekove: Aspirin, Ibuprofen, Ketoprofen, Naproksen, Acataminophen.

Nega nakon vađenja zuba nije zabavna i možda ćete sada više puta razmisliti o prednostima vađenja zuba, ali vaš stomatolog će vam prepisati lekove kako biste ublažili bol i otok,stoga se opustite i iskoristite vađenje zuba kao izgovor da jedete sladoled.

 

 

Ostavi komentar

Komentara

 • Treba da izvadim sedmicu tj dv trec zub koje mi je ostalo tj korene jer ce boleti kad vadi i posle operacije molim odg odma bitn mi je da znam

  • Ukoliko ne bude komplikovano, naravno da mozete. Ako se vadjenje zakomplikuje bilo bi bolje mirovanje i odmaranje.
   Posle intervencije pitajte svog hirurga koji je izvadio zub za misljenje
   Sve najbolje : )

 • Zanima me sta da radim ako mu hrana upadne u rupu izvadjenog zuba? Ima je samo malo na vrhu
  Proslo je 12h da li smem da isperem nosmalno ili lagano?

  • Uvek je bolje lagano da ispirate ranu. Još ako je rana velika, sigurno je bolje da to odradite lagano. Mnogi pacijenti misle da im je upala hrana, ali to mnogo puta predstavlja proces zarastanja pa dolazi do promene boje rane i često izgleda kao komadić hrane. Tako da samo lagano : )

 • pih, meni je moj zubar stavio neki sundjer na mestu u kojem je bio zub i rekao da ga ne diram samo da ispljunem gazu.. e sad je taj sundjer u meni vec 4 dan. pijem antibiotik i neki prah protiv bolova. samo ne kapiram taj sunjer u zubu. Stomatolog je radio na nemacki nacin jer kaze da kod njih nema sivenja.. sekao me, umnjak..

 • Izvadila sam 6 pre jedan dan,uzasno boli. Cak ni od lekova ne prestaje,zubi koji su sa strane takodje bole. To je jako tup bol. Kako da umirim to. Da li je dobro ispiranje zalfijom?

 • Izvadjena četvorka pre deset dana. Stomatolog mi je u ranu stavio neke sundjere. Ima još uvek otoka. I rana me još boli. Bukvalno osećam neko tupo pulsiranje. Boli na dodir spolja.

  • Postovana, taj sundjercic koji Vam je stomatolog stavio, koristi se da zaustavi prekomerno krvarenje. Ako je rana pocela da Vas boli od treceg dana vise nego dan ili dva po vadjenju, onda ste dobili alveolitis, Vas imunitet je zakazao i nije uspeo da se stvori ugrusak da rana zaraste. Trebali ste da odete kod stomatologa koji Vam je vadio zub da iskiretira ranu i izazove novo krvarenje da rana zaraste. Ukoliko Vas danas boli manje nego sedmi-osmi dan mozda je organizam uspeo sam da se odbrani, pratite svoje stanje i ipak posetite svog stomatologa da proveri o kojoj vrsti bola i otoka je rec.

  • Pa verovatno nece nista, ali bilo bi bolje kad bi mogli jos malo izdrazati,jer ste napisali da ste vadili vise zuba…
   ili jos bolje da totalno batalitepusenje

 • Pre cetiri dana mi je izvadjena donja sedmuca, kada je proslo dejstvo anestezije nije me bolelo.. posle dva dana se javio blagi bol vise kao utrnulost vilice i boli na dodir samo kad pipnem spolja.. otoka ima jos uvek, ali ne puno..

 • Danas sam izvadio 7 zub.i poslje anedtezije bol popio sam Paracetamol 500 mg da stomatolog mi je rekao da jedem sladoled pojeo sam 2 kom .ali imam jos bol. Grusak se stvorio ne krvarim toliko al boli me …da i jos nesto zapalio sam cigaru nakon 4 sata

 • Juce sam izvadila 4 vadjenje zuba je trajalo sat ipo cak su mi slomili i 3 pored. Stavila đi je neku malu kickicu sundjera i rekla da se se razgradoti sam. Meni se danas stvorio kao cepic crvrno bele boje koji mogu da pomerim jezikom.Da li je to uredu treba li da izvadim jezikom to.

 • Vadila sam zub u petak i rana jos uvek boli.Da li je moguce da posto nije bilo krvarenja peilikom vadjenja da se kost upali?A inace radim kao kasir pa zamislite

 • Juce sam izvadila sesticu,a danas mi se pojavilo na tom mestu gde je bio zub kao neka kesica puna krvi-ugrusak,velicine zuba,i povremeno mi krvari ovo je drugi dan ne znam sta da radim ,da li da probusim to ili ce samo nestati?Hvala u napred.