Dečija stomatologija

Vađenje mlečnih zuba

Vađenje mlečnih zuba 1

Vađenje mlečnih zuba predstavlja laku hiruršku intervenciju, posebno ako je u pitanju fiziološka smena i uznapredovala resorpcija.

Neophodan je posebno pazljiv pristup  detetu, uz razumevanje i strpljenje kako bi se izbeglo negativno iskustvo ili nastajanje straha.
Detetu treba objasniti osecaje koje će iskusiti, ali bez pokušaja da se prevari. Izbegavati izraze kao sto su “bol” i  “krckanje” a  koristiti  “peckanje” i “pomeranje”  kada govorimo o anesteziji ili vadjenju zuba.

Oralnohirurške zahvate kod dece je najbolje uraditi u jutarnjim časovima dok su deca odmorna i sveža. Dobro bi bilo da deca neposredno pre intervencije 1,5-2h imaju lagan obrok i da su obavila svoje fiziološke potrebe.

Hirurške instrumente pripremati van domašaja pogleda deteta.
Najteža komplikacija je vađenje stalnog zamenika (premolara) zajedno sa korenima mlečnog zuba.  Ako ipak dodje do neželjene komplikacije moguće je vraćanje klice zuba u svoje ležište i možemo očekivati potpuno prihvatanje, a kasnije i neometano nicanje. Da bi se izbegla komplikacija  neophodno je pre ekstrakcije na osnovu  rendgen analize odrediti odnos zametka stalnog zuba i korena mlečnog zuba.

Saveti roditeljima

Da bi se sprečile komplikacije posle vadjenja zuba roditeljima treba dati uputstvo o ponašanju deteta nakon vađenja zuba:
  • ne ispira usta
  • ne gricka usne i obraz (jer mogu nastati bolne ranice nakon prestanka anestetika)
  • ne koristi aspirinske preparate (andol, midol…) već je najbolje uzeti nimulid ili kafetin
  • da uzima kašastu i mlaku hranu
  • da koristi obloge (vlažnu maramicu) ukoliko je to neophodno

Saveti posle vađenja zuba za odrasle pacijente

Ostavi komentar