Dečija stomatologija

Zalivanje fisura kod dece

Autor micabg

Ispitivanja su pokazala da se 7O% ukupnog karijesa razvija upravo na griznim površinama bočnih zuba. Zbog toga je i značaj zalivanja fisura izuzetno veliki

Fisura je linijsko udubljenje na okluzalnoj površini zuba (površina zuba koja sluzi za zvakanje). To je izuzetno uzan prostor, toliko uzan da u njega ne može da udje vlakno četkice za zube, ali zato mogu ostaci hrane i bakterije. Zubni kvar odatle najčešće i počinje.
Fisure su najslabije mineralizovani delovi zubne gleđi i zato je to najneotporniji deo zuba.

Postupak je apsolutno bezbolan, tako da ga deca lako prihvataju i dobar je uvod za neke obimnije intervencije na dečijim zubima.

Postoji više vrsta materijala za zalivanje fisura, ali u osnovi sve su to neke vrste smola slične plombama koje čvrsto prijanjaju za gledj i tu se uspešno zadržavaju više godina. Na taj način oni onemogućavaju ulazak i zadržavanje bakterija u tom uskom prostoru i tako smanjuju mogućnost kvara i do 70%.

Ovi zalivači fisura su obično belo obojeni da bi pacijenti mogli kod kuće da proveravaju da li oni i dalje stoje na svom mestu.Stomatolog treba u početku barem jednom u 6 meseci da izvrši kontrolu zalivenih fisura.

U savremenoj stomatologiji, kao dokazana preventivna mera, primenjuje se zalivanje -lakiranje fisura na svim zdravim kutnjacima (molari) i pretkutnjacima (premolarima) kako mlečnim, tako i stalnim. Ispitivanja su pokazala da se 7O% ukupnog karijesa razvija upravo na griznim površinama bočnih zuba. Zbog toga je i značaj zalivanja fisura izuzetno veliki.

Ponekada se zaliva i početni karijes u fisurama, jer su istraživanja pokazala da u tom slučaju dolazi do potpune remineralizacije tj. data je šansa organizmu da se sam izbori sa karioznim procesom. U tome posebno mogu da pomognu savremeni materijali na bazi glas – jonomera.

Postupak:
Zub se prvo očisti nekom profesionalnom pastom, osuši, premaže 37% fosfornom kiselinom, nanese se zalivač i prosvetli, zatim se proveri zagriz (ukloni se višak ako je potrebno) i to mesto ispolira.

ŽELITE DA NAS KONTAKTIRATE ILI ZAKAŽETE PREGLED

KRENI

0$

HVALA! ubrzo će Vas neko kontaktirati

Obećavamo brz odgovor

ili pokušajte na dobri stari telefon

064 27 88 395

ZAKAZIVANJE

MORAM NEŠTO DA VAS PITAM

Morate da izaberete opcije

DALJE

Zakazivanje termina

Morate da izaberete opcije

DALJE

Imate pitanje za nas
Morate da izaberete opcije

DALJE

HVALA


Ukupno

Opis Informacije Količina Cena
Popust :
Ukupno :

Pošalji

Ostavi komentar