Stomatolog

Ciste

 

 

Šta su to zubne ciste ?

 

Ciste su patološke šupljine koje su obložene tkivom i ispunjene tečnošću, mogu se razvijati u vilicima i u mekom tkivu (usna,obraz..).

Zubne ciste nastaju kao reakcija organizma na konstantnu infekciju koja dolazi preko vrha korena u vilicu iz zubne pulpe koja je inficirana (gangrena), kao posledica karijesa.

Zubne ciste se mogu razviti i okolo krunice neizniklog zuba, iz drugih razloga.

 

Da li može nastati veći broj cista u isto vreme ?

 

Ukoliko postoji više inficiranih zuba u ustima na svakom može nastati cista. Kod nekih
ljudi veća je verovatnoća nastanka zbog loše higijene i netretiranih zuba sa velikim
karijesom. U zadnje vreme smatra se da postoji i genetska predispozicija za razvoj
ovih lezija, koje se svakako mogu sprečiti blagovremenom terapijom. Postoje neki
urođeni sindromi kod kojih pored drugih poremećaja karakteristična je pojava multipnih cista.

 

Koji su simptomi koji mogu ukazati na postojanje ciste ?

 

Zubne ciste u najvećem broju slučajeva započinju rastu bez simptoma dok ne dostignu odgovarajuću veličinu ili kada dospeju u stanje akutne infekcije. Sledeća stanja mogu ukazati na postojanje ciste :

- Promenjena boja zuba (znak da je došlo do odumiranja pulpe)

- Nelečene velike karijesne lezije na zubima

- Tvrdo izbočenje na kosti iznad zuba (kao posledica rasta ciste)

- Fistula kod korena iz koje se cedi sadržaj

- U akutnoj fazi bol, otok, crvenilo kod zuba

- Neprijatan sekret iz nosa (znak da je perforirala sinus)

- Odsustvo nicanja stalnog zuba ili perzistentan mlečni zub...

 

Koji problemi mogu nastati kao posledica rasta ciste ?

 

- Kako rastu postepeno resorbuju okolnu kost i mogu oslabiti vilice, oštetiti susedne zdrave zube, prodreti u susedne anatomske strukture (sinus, nos) i napraviti ozbiljne komplikacije.

- Mogu se akutno inficirati i izazvati veliki otok na licu sa bolovima...

 

Gde se mogu javiti ciste osim na zubima ?

 

Praktično u svim tkivima, ali jedna od češćih lokalizacija je na donjoj usni. Ova cista nema veze sa zubima već nastaje zbog opstrukcije izvodnih kanala malih pljuvačnih žlezda koje se nalaze u sluzokoži usta. Do zapušavanja kanala dolazi zbog konstantnog grickanja donje usne (traume).

 

Kako se dijagnostikuju zubne ciste ?

 

Informacije koje pruža pacijent u vezi ranijih otoka, bolova i drugih simptoma su veoma značajne. Kliničkim pregledom se mogu uočiti karijesni zubi ponekad otok kod vrha korena i fistula.

Suverena dijagnostička metoda za zubne ciste je rtg snimanje zuba, pomoću koje možemo da postavimo dijagnozu. odredimo veličinu i lokalizaciju ciste, i odredimo adekvatnu terapiju. Kod svih zuba sa promenjenom bojom i velikim karijesnim lezijama obavezno je napraviti rtg snimak.

 

Zašto je bitno postaviti preciznu dijagnozu u vezi cista na zubima ?

 

Cista je patološka lezija koja kada se formira nastavlja potpuno nezavistan rast i razaranje okolne kosti bez obzira na stanje zuba od kog je nastala.
Što znači ako se zub uzročnik izvadi ili izleči a cista ostane u vilici ona će i dalje nastaviti da raste svojim tokom.
Zato je potrebno izdiferencirati cistu od ostalih promena na zubnom korenu koje se za razliku od ciste mogu izlečiti tretiranjem uzročnika tj. inficirane pulpe

 

Kako se leče ciste na zubima ?

 

Lečenje cista je isključivo hirurško. Potrebno je ukloniti cističnu leziju u potpunosti iz kosti. To je jedini pouzdan način. U istom aktu tretira se i zub uzročnik, skraćuje vrh korena i kanal korena hermetički zatvara. Ukoliko je cistična lezija zahvatila veći deo korena, zub uzročnik je potrebno izvaditi a cistu obavezno hirurški ukloniti.

 

Intervencija se izvodi u lokalnoj anesteziji, koja je dovoljna da pacijent neoseća nikakve bolove. Konci se skidaju za nedelju dana.

Ovako tretiran zub može da ostane u vilici još dugo i da bude uključen u protetsku rehabilitaciju (kao jedan od nosača mosta).

 


 

Pratite nas na twitteru

Prijavite se

Prijavite se na našu listu, kako biste dobijali najnovije informacije o promocijama i besplatnim intervencijama, savetima, stomatološkim i oralnim bolestima, istraživanjima i studijama. DOBRO DOŠLI!
Cena izbeljivanja zuba
petak, 25 novembar 2011
Iskreno, niko ne želi da izgleda neuredno. Bilo da su u pitanju nokti, zubi, odeća, lice ili kosa, svako želi da u celini... Opširnije...
Stomatolog protiv dijabetesa
utorak, 17 maj 2011
Dijabetes podrazumeva ne samo adekvatnu upotrebu lekova, pravilnu ishranu, obavezne redovne vežbe već i odgovarajući oprez u... Opširnije...
Prirodni lekovi protiv zubobolje
petak, 11 februar 2011
Treba da smatrate sebe jako srecnom osobom ako niste prošli kroz agoniju i užasan bol. Ali, nikada ne znate šta može da vam... Opširnije...
Sta raditi posle vadjenja zuba
utorak, 25 januar 2011
Dobra nega nakon vađenja pomaže u smanjivanju komplikacije povezanih sa oralnom operacijom. Najvažnija stvar je da dobro... Opširnije...
Fluor
petak, 21 januar 2011
Fluor je prirodni element koji jača zube i sprečava njihovo kvarenje. Stručnjaci smatraju da je nabolji način za prevenciju... Opširnije...

Poslednji komentari

You are here  :