Stomatolog

Bol u vilici

Temporomandibularni poremećaj TMP

Šta je temporomandibularni poremećaj

 

U temporomandibularni poremećaj spadaju problemi sa temporomandibularnim zglobom, odnosno zglobom vilice kao i sa mišićima lica zaduženim za žvakanje.

Vilični zglob se locira tako što se prsti postave odmah ispred uva i otvore usta. Pokret koji se javi pod prstima ukazuje na mesto viličnog zgloba koji se sastoji iz tri dela “lopte” zgloba koja se zove kondila i ležišta zgloba (glenoid fossa) između kojih se nalazi mali fibrozni disk.

Neka istraživanja pokazuju da 20 do 30 posto ljudi ima simptome TMP-a, pri čemu su žene tri puta podložnije ovom poremećaju od muškaraca. Struktura ligamenta koji drži disk u položaju između lopte i ležišta drugačija je kod žena, usled čega su žene podložnije dislokaciji diska, što opet ima za posledicu TMP. Smatra se i da hormon estrogen ima izvestan uticaj na učestaliju pojavu ovog poremećaja kod žena.
Temporomandibularni poremećaj je opšti termin koji obuhvata više poremećaja od kojih svaki ima i svoje posebno ime.

Uzroci temporomandibularnog poremećaja nisu u potpunosti objašnjeni i u njih spadaju:

 • Povreda vilice, bilo kao posledica direktnog udarca ili usled dugotrajnog škrgutanja zubima i stiskanja vilice (bruksizam).
 • Napetost i stres koji dovode do grčeva u mišićima.
 • Nepravilan raspored zuba .
 • Artritis viličnog zgloba (reumatoidni ili osteoartritis)
 • Tumor viličnog zgloba.

 

 

Simptomi TMP-a su:

 

Bol i osetljivost u predelu ispred uva koji se javlja pri žvakanju, govoru i otvaranju usta,

Ukočena vilica u otvorenom ili zatvorenom položaju, ili bar osećaj ukočenosti,

Grčevi u mišićima lica koji otežavaju otvaranje ustai ili izazivaju osećaj da se gornji i donji zubi mimoilaze,

Glavobolje koje počinju u predelu ispred uva, a zatim se šire na ostatak glave i vrata.

Osobe sa TMP-om često pri otvaranju i zatvaranju vilice čuju škljocanje, krckanje ili pucketanje ili imaju osećaj struganja u vilici.

 

Dijagnoza

 

Kod TMP-a bitno je utvrditi koliko dugo postoje simptomi i kada se javljaju.

Stomatolog treba da prouči na koji način se vilica pomera, da potraži znake škrgutanja i stiskanja na zubima (bruksizam), da opipa područje oko viličnog zloba i mišiće vilice i vrata tražeći znake osetljivosti, da oslušne zvuke koje proizvodi vilični zglob ne bi li utvrdio postoji li eventualni problem sa diskom ili kostima zgloba.

Rentgenski snimak zgloba će pokazati da li je u konkretnom slučaju temporomandibularnog poremećaja problem sa mišićima ili su pogođene kosti i disk zgloba. U slučaju potrebe, obaviće se i  pregled magnetnom rezonancom i skenerom za detaljnji presek stanja viličnog zgloba.

Neke bolesti, poput artritisa, infekcije sinusa, zubobolje, bolova u uvu i neuroloških problema mogu imati iste simptome kao i temporomandibularni poremećaj te je potrebno sprovesti i odgovarajuće testove kako bi se eventualno potvrdilo njihovo postojanje.

Lekar opšte prakse ili stomatolog mogu da odrede vrstu temporomandibularnog poremećaja kao i odgovarajuću terapiju. U svetu postoje i specijalisti za lečenje ovog stanja.

 

Dužina lečenja

 

TMP može da traje, u zavisnosti od uzroka, od nekoliko nedelja (kod povrede vilice) do nekoliko meseci, pa i godina, u slučaju artritisa i bruksizma.

 

Prevencija

 

TMP izazvan bruksizmom može da se otkloni upotrebom štitnika za zube ili uloška kojim se menja položaj vilice (vilica se gura napred). Promena položaja vilice smanjuje pritisak na vilični zglob. U nekim slučajevima poželjno je potražiti i pomoć psihologa kako bi se otklonio stres koji može da se javi kao jedan od uzročnika TMP-a.

 

Tretman

 

Lečenje TMP-a zavisi od njegovog uzroka. U najvećem broju slučajeva primenjuju se klasične metode u koje spadaju:

 

 • Meka hrana - treba izbegavati tvrdu i krckavu hranu. Hranu treba iseckati na sitne komade i žvakati zadnjim zubima. Izbegavati velike komade hrane poput debelog sendviča.
 • Fizikalna terapija - zagrevanje, masaža i ultrazvuk.
 • Štitnik za zube ili uložak koji će sprečiti škrgutanje zubima i stiskanje
 • Terapije za smanjenje stresa uključujući psihološko savetovanje.
 • Tablete protiv bolova
 • Lekovi protiv upala
 • Lekovi za opuštanje mišića
 • Prilagođavanje zagriza
 • Zamena izgubljenog zuba

 

 

Poslednje rešenje je operacija. Kod artroskopske operacije oko viličnog zgloba se naprave dva ili tri zareza kroz koje se u zglob uvodi sićušna kamera i hirurški instrumenti. Upaljeno tkivo se otklanja i zglob ispira.

Agresivnija intervencija neophodna je kada je vilica ukočena usled dislokacije ili ožljka diska. Hirurg će u tom slučaju ukloniti disk.

 

Kada potražiti profesionalnu pomoć

 

Pomoć stomatologa treba potražiti kada:

 

 • Su pokreti vilice ograničeni, postoji povreda vilice kod koje bol ne jenjava i pored višednevne upotrebe analgetika,
 • postoji otok u predelu viličnog zgloba,
 • bolovi u vilici onemogućavaju osobu da spava i jede,
 • postoje česte glavobolje.

 

 

Prognoza

 

Uz pravilnu negu i navike simptomi TMP-a mogu da nestanu za kraće od mesec dana. U kombinaciji sa bruksizmom ili artritisom lečenje može da traje i mnogo duže.

 


 

Pratite nas na twitteru

Prijavite se

Prijavite se na našu listu, kako biste dobijali najnovije informacije o promocijama i besplatnim intervencijama, savetima, stomatološkim i oralnim bolestima, istraživanjima i studijama. DOBRO DOŠLI!
Cena izbeljivanja zuba
petak, 25 novembar 2011
Iskreno, niko ne želi da izgleda neuredno. Bilo da su u pitanju nokti, zubi, odeća, lice ili kosa, svako želi da u celini... Opširnije...
Stomatolog protiv dijabetesa
utorak, 17 maj 2011
Dijabetes podrazumeva ne samo adekvatnu upotrebu lekova, pravilnu ishranu, obavezne redovne vežbe već i odgovarajući oprez u... Opširnije...
Prirodni lekovi protiv zubobolje
petak, 11 februar 2011
Treba da smatrate sebe jako srecnom osobom ako niste prošli kroz agoniju i užasan bol. Ali, nikada ne znate šta može da vam... Opširnije...
Sta raditi posle vadjenja zuba
utorak, 25 januar 2011
Dobra nega nakon vađenja pomaže u smanjivanju komplikacije povezanih sa oralnom operacijom. Najvažnija stvar je da dobro... Opširnije...
Fluor
petak, 21 januar 2011
Fluor je prirodni element koji jača zube i sprečava njihovo kvarenje. Stručnjaci smatraju da je nabolji način za prevenciju... Opširnije...

Poslednji komentari

You are here  :