Stomatolog

Bol u vilici

Temporomandibularni poremećaj TMP

Šta je temporomandibularni poremećaj

 

U temporomandibularni poremećaj spadaju problemi sa temporomandibularnim zglobom, odnosno zglobom vilice kao i sa mišićima lica zaduženim za žvakanje.

Vilični zglob se locira tako što se prsti postave odmah ispred uva i otvore usta. Pokret koji se javi pod prstima ukazuje na mesto viličnog zgloba koji se sastoji iz tri dela “lopte” zgloba koja se zove kondila i ležišta zgloba (glenoid fossa) između kojih se nalazi mali fibrozni disk.

Neka istraživanja pokazuju da 20 do 30 posto ljudi ima simptome TMP-a, pri čemu su žene tri puta podložnije ovom poremećaju od muškaraca. Struktura ligamenta koji drži disk u položaju između lopte i ležišta drugačija je kod žena, usled čega su žene podložnije dislokaciji diska, što opet ima za posledicu TMP. Smatra se i da hormon estrogen ima izvestan uticaj na učestaliju pojavu ovog poremećaja kod žena.
Temporomandibularni poremećaj je opšti termin koji obuhvata više poremećaja od kojih svaki ima i svoje posebno ime.

Uzroci temporomandibularnog poremećaja nisu u potpunosti objašnjeni i u njih spadaju:

 • Povreda vilice, bilo kao posledica direktnog udarca ili usled dugotrajnog škrgutanja zubima i stiskanja vilice (bruksizam).
 • Napetost i stres koji dovode do grčeva u mišićima.
 • Nepravilan raspored zuba .
 • Artritis viličnog zgloba (reumatoidni ili osteoartritis)
 • Tumor viličnog zgloba.

 

 

Simptomi TMP-a su:

 

Bol i osetljivost u predelu ispred uva koji se javlja pri žvakanju, govoru i otvaranju usta,

Ukočena vilica u otvorenom ili zatvorenom položaju, ili bar osećaj ukočenosti,

Grčevi u mišićima lica koji otežavaju otvaranje ustai ili izazivaju osećaj da se gornji i donji zubi mimoilaze,

Glavobolje koje počinju u predelu ispred uva, a zatim se šire na ostatak glave i vrata.

Osobe sa TMP-om često pri otvaranju i zatvaranju vilice čuju škljocanje, krckanje ili pucketanje ili imaju osećaj struganja u vilici.

 

Dijagnoza

 

Kod TMP-a bitno je utvrditi koliko dugo postoje simptomi i kada se javljaju.

Stomatolog treba da prouči na koji način se vilica pomera, da potraži znake škrgutanja i stiskanja na zubima (bruksizam), da opipa područje oko viličnog zloba i mišiće vilice i vrata tražeći znake osetljivosti, da oslušne zvuke koje proizvodi vilični zglob ne bi li utvrdio postoji li eventualni problem sa diskom ili kostima zgloba.

Rentgenski snimak zgloba će pokazati da li je u konkretnom slučaju temporomandibularnog poremećaja problem sa mišićima ili su pogođene kosti i disk zgloba. U slučaju potrebe, obaviće se i  pregled magnetnom rezonancom i skenerom za detaljnji presek stanja viličnog zgloba.

Neke bolesti, poput artritisa, infekcije sinusa, zubobolje, bolova u uvu i neuroloških problema mogu imati iste simptome kao i temporomandibularni poremećaj te je potrebno sprovesti i odgovarajuće testove kako bi se eventualno potvrdilo njihovo postojanje.

Lekar opšte prakse ili stomatolog mogu da odrede vrstu temporomandibularnog poremećaja kao i odgovarajuću terapiju. U svetu postoje i specijalisti za lečenje ovog stanja.

 

Dužina lečenja

 

TMP može da traje, u zavisnosti od uzroka, od nekoliko nedelja (kod povrede vilice) do nekoliko meseci, pa i godina, u slučaju artritisa i bruksizma.

 

Prevencija

 

TMP izazvan bruksizmom može da se otkloni upotrebom štitnika za zube ili uloška kojim se menja položaj vilice (vilica se gura napred). Promena položaja vilice smanjuje pritisak na vilični zglob. U nekim slučajevima poželjno je potražiti i pomoć psihologa kako bi se otklonio stres koji može da se javi kao jedan od uzročnika TMP-a.

 

Tretman

 

Lečenje TMP-a zavisi od njegovog uzroka. U najvećem broju slučajeva primenjuju se klasične metode u koje spadaju:

 

 • Meka hrana - treba izbegavati tvrdu i krckavu hranu. Hranu treba iseckati na sitne komade i žvakati zadnjim zubima. Izbegavati velike komade hrane poput debelog sendviča.
 • Fizikalna terapija - zagrevanje, masaža i ultrazvuk.
 • Štitnik za zube ili uložak koji će sprečiti škrgutanje zubima i stiskanje
 • Terapije za smanjenje stresa uključujući psihološko savetovanje.
 • Tablete protiv bolova
 • Lekovi protiv upala
 • Lekovi za opuštanje mišića
 • Prilagođavanje zagriza
 • Zamena izgubljenog zuba

 

 

Poslednje rešenje je operacija. Kod artroskopske operacije oko viličnog zgloba se naprave dva ili tri zareza kroz koje se u zglob uvodi sićušna kamera i hirurški instrumenti. Upaljeno tkivo se otklanja i zglob ispira.

Agresivnija intervencija neophodna je kada je vilica ukočena usled dislokacije ili ožljka diska. Hirurg će u tom slučaju ukloniti disk.

 

Kada potražiti profesionalnu pomoć

 

Pomoć stomatologa treba potražiti kada:

 

 • Su pokreti vilice ograničeni, postoji povreda vilice kod koje bol ne jenjava i pored višednevne upotrebe analgetika,
 • postoji otok u predelu viličnog zgloba,
 • bolovi u vilici onemogućavaju osobu da spava i jede,
 • postoje česte glavobolje.

 

 

Prognoza

 

Uz pravilnu negu i navike simptomi TMP-a mogu da nestanu za kraće od mesec dana. U kombinaciji sa bruksizmom ili artritisom lečenje može da traje i mnogo duže.

 


 

Komentari 

 
+3 #1 kerima 26-09-2012 14:53
Molim vas ako mi ikako mozete pomoci! Vec 1 mjesec mi koci vilica ponekad se otkoci a vec duze stoji ukocena molim vas da mi date neki savjet , kako da se otkoci ili neki lijek. Unaprijed hvala :)
Citiraj
 
 
+3 #2 dr zorica 06-11-2012 23:44
kerima, nadam se da si resila problem sa vilicom, ako nisi obavezno se javi svom stomatologu.
Citiraj
 
 
+3 #3 Ivana 27-02-2013 13:45
Imam bolove u vilici,i bas mi smetaju pocinje od donje vilice i stalno mi je ukocena u tom slucaju trebam li ici kod stomatologa?
Citiraj
 
 
+1 #4 dr zorica 01-03-2013 11:49
da ivana, definitivno se javi stomatologu, da vidi u cemu je problem. uradi ti snimak cijele vilie, pogleda da li su u pitanju umnjaci, neki proces...ili ti je jednostavno zapalo parcence hrane i sada treba da se ukloni.Citiranje Ivana:
Imam bolove u vilici,i bas mi smetaju pocinje od donje vilice i stalno mi je ukocena u tom slucaju trebam li ici kod stomatologa?
Citiraj
 
 
+3 #5 Marina 11-04-2013 14:33
upalila mi se zubna kost.
stomatolog mi je prepisao klavocin i pijem ga vec 4 dana,ali i dalje imam užasne bolove.danas sam ponovo bila kod njega,malo mi je ocistio taj pokvareni zub radi kojeg mi se i to upalilo.rekao mi je da ne može nista više dok mi se ta upala ne smiri.koliko jos treba vremena da mi se upala smanji i da bol nestane?stvarno više ne znam šta da radim UŽASNO me boli,a tablete protiv bolova ne pomažu.več 4 dana ne spavam.
Citiraj
 
 
+4 #6 dr zorica 11-04-2013 22:32
na zalost tesko je bilo sta reci bez pregleda. vjerovatno imas jaku upalu, u kojem slucaju lijecenje ide teze. u svakom slucaju preporucila bi ti da odes kod nekog oralnog hirurga da te pogleda, naravno ponesi i sve snimke koje imas. mozes da odes na stomatoloski fakultet, klinika se nalazi u ulici dr subotica.Citiranje Marina:
upalila mi se zubna kost.
stomatolog mi je prepisao klavocin i pijem ga vec 4 dana,ali i dalje imam užasne bolove.danas sam ponovo bila kod njega,malo mi je ocistio taj pokvareni zub radi kojeg mi se i to upalilo.rekao mi je da ne može nista više dok mi se ta upala ne smiri.koliko jos treba vremena da mi se upala smanji i da bol nestane?stvarno više ne znam šta da radim UŽASNO me boli,a tablete protiv bolova ne pomažu.več 4 dana ne spavam.
Citiraj
 
 
+2 #7 Slavica 28-04-2013 22:41
Imala sam operaciju vilicnog zgloba pre mesec dana. Naime, imala sam prelom vilice na tri mesta, oba vilicna zgloba su prsla i sredina vilice. Otok sa leve strane mi je spao jako brzo, ali na desnoj strani jos postoji. Imobilizacija mi je skinuta pre par dana i hirurg je rekao da je zagrizaj u redu. Brine me da li otok ipak postoji zbog nekog problema, ili je to posledica operacije, jer moram da napomenem da nemam nikakvih problema pri zvakanju( jedem jos uvek meku hranu), niti odecam bolove, mada mi je otvaranje vilice ograniceno,ali se to popravlja iz dana u dan.
Citiraj
 
 
+1 #8 Neven 20-09-2013 16:51
Vec tri dana imam problema sa vilicom,prva dva dana sam mislio da me je udarila promaja,te me zbog toga pomalo boli vilica,danas je vec bol postao nepodnosljiv,ne mogu da zinem,da progutam hranu,kada zevam i otvorim usta osetim jak i ostar bol u predelu zadnjeg dela vilice,kao da mi je neki zivac ukljesten. Molim vas za pomoc!!!
Citiraj
 
 
+3 #9 Mina 04-10-2013 21:25
Ovako,bila sam kod zubara i uradjen mi je 3d snimak vilice i ustanovili su da imam artrozu...leva strana vilice mi je normalno zaobljena ,a desna na snimku izleda spicasto.... Dobila sam injekciju OSTENIL od 10 mg izmedju kostiju vilice...cela desna strana glave me boli i necujem na desno uvo jos uvek...Smrsala sam 6 kg,sve jedem mleveno i ne mogu da otvorim vilicu vise od 1.5cm...Da li mi ke potrabna operacija i koliko ce jos dugo ovi prokleti bolovi da traju...Unapred hvala
Citiraj
 
 
-2 #10 bojan 29-01-2014 02:32
hocu da izvadim celu donju vilicu posto nije mi obim lica lep koliko ce da kosta ta operacija i rad druge vilice,,
Citiraj
 
 
+3 #11 Sladjana 02-03-2014 20:25
Vec duze vreme osecam neprijatan bol u vilicnom zglobu.ilica mi je stalno ukocena i imam stalni otok i sa jedne i druge strane vilice, s tim sto je bol jaci sa leve strane. STa da radim? Napominjem da to traje godinama.Bila dam kod maksilofacijaln om hirurga pre 2 god. koji mmi je rekao da pijem bensedin za opustanje misica .Molim Vas odgovor!
Citiraj
 
 
+2 #12 ivana 10-04-2014 01:05
Cao ljudi. Imam problem. Mozda i nije,a mozda i jeste problem.Ponekad mi se desi da mi se kao ukoci vilica. Ogranicava mi otvaranje usta,a ako pokusam naglo da je otvorim,desava se to da mi ode malo u stranu. Nikada nisam imala problema sa zubima,svi do jednog su mi zdravi,nemam cak ni plombu ni jednu. Ali ovo me jako brine. Kada sam bila mala,pala sam na bradu i bila na usivanju,ali nikada mi nije smetalo nista do pre nekih 6 meseci. Sada imam23 godine. Molim vas pomozite.
Citiraj
 
 
0 #13 Miljana 23-04-2014 21:19
Molim Vas da mi pomognete...Ovo je peti mesec kako osecam bol u levom uvu. Usta ne mogu mnogo da otvorim, jer osecam bol u vilici...Bila sam kod lekara, stomatologa. Rekli su mi da imam upalu vilice, da mi je poremecen zglob..i rekli su mi da zagrevam to mesto toplim oblogama, da jedem kasastu hranu. Nista mi od toga nije pomoglo....i dalje osecam jak bol u uvu, i vilici..Sada je poceo i zub da me boli...Molim Vas za pomoc..ako znate nekog dobrog lekara da preporucite..ili neki savet...Hvala unapred
Citiraj
 
 
-1 #14 drago 23-04-2014 21:35
Ne znam odakle ste, ali u Beogradu, nišu, Ns imate univerzitetske klinike, tj stom fakultete. Tamo će te dobiti adekvatan odgovor
Citiraj
 
 
+3 #15 Ancica 09-06-2014 19:23
Ja imam problem sa vilicom od svoje 15 godine , znači već 20 godina. Imam vrtoglavice ponekad glavobolje, kocenje i bolove u u uhu . Kod zubara kad duže držim otvorena usta narednih 7 dana ludim. Tj moja vilica nikada nije kako treba bar ja imam taj osecaj. Da skratiim pricu ovde u Kanadi i u US resavaju tegobe Botokom. Znaci ubrizgavanje botoksa u mišiće na licu. Ja nisam probala ali imam prijateljice koje kazu da je odlično. Smanjuje čak i migrene.
Citiraj
 
 
+2 #16 Sanja 19-07-2014 09:37
Kako mogu izleciti upalu nervi vilice...?? I kada se pojavi otok,na dijelu vilice gde nema zuba....to mi je leva strana vilice,i svi su mi rekli da imam upalu nervi,kako to mogu izleciti,pijem razne tablete protiv bolova,i antibiotik al' nepomaze....
Citiraj
 
 
+1 #17 Feriha Plavuša 19-09-2014 19:11
Ćao,primjetila sam od poroda da imam problem u vilici gornjoj,desna strana,nemogu otvoriti usta do kraja,a ponekada ne mogu ni žvakati hranu,imam velike bolove,vidim po ovim gore komentarima da ni vi što ste se javili niste baš ništa riješili,ili postoji neko ko je uspio da to zaliječi....Molim vas javite se!
Citiraj
 
 
+1 #18 faja 24-11-2014 22:44
kod lijevog uha na obrazu imam oteklinu, koja mijenja veličinu. Na ultrazvučnom nalazu stoji, specifična upala sa bezbroj kalcifikata veličine 3 do 4 milimetra.
Citiraj
 
 
0 #19 Lorencio 08-02-2015 18:19
Pozdrav , da li sitno pucketanje kostiju vilice može vremenom stvoriti veće probleme ? Imam skoro sve zube , dva zuba mi fale ,i nisam nikada primio jači odarac u lice . Meni se pucketanje javilo pre 2 meseca najviše ,i naj jače se čuje kada šaltam levo-desno vilicu. Imam 23 god.
Citiraj
 
 
0 #20 milli 10-02-2015 18:49
hallo imam jedan problem koji sma osjetila priej dest dana ...na gornjoj desnoj vilici na unutarnjoj strani izraslina tvrda nemam zuba izvadila sam davno nosim parcijalnu protezu i mjesec dana sam bila bez proteze u tom vremenu mi se i pojavila ta izraslina išla sam kod stomatologa i dali su mi gel kao ako bude neko strano tijelo izbaciće organizam ništa se nije desilo naprotiv ima pritisak u uhu nemam bolove samo na dodirte izrasline ...doktorica mi je rekla da to nije ništa ali mene muči proteza mi počela smetati pulsira mi dio do zgloba i uha ali zglob je normalan....hvala na odgovoru i iskreni pozdrav ...
Citiraj
 
 
0 #21 aleksa 26-02-2015 21:55
Imam 15 godina i osecam neke bollove u vilici ,ali samo jedna strana lupkao sam u zube nisu zubi,ne znam dal sam mozda zagrizao nesto pa sam povredio nisam primio nikakav udarac..
Citiraj
 
 
-2 #22 mik8 16-04-2015 02:59
Boli me samo jedna strana,boli ispred uva i ispod usana,sve mi je pocelo od kada me je boleo zub.
Citiraj
 
 
-1 #23 jelena 08-05-2015 13:00
Da li moze neko da mi kaze da li ovaj simptom ukazuje na ovu bolest. Upravo sam jela noblice i kako sam zagrizla zabolelo me je sa leve strane ispod uveta,imam osecaj kao da mi trne. Malo mi se nadulo ili ja imam takav osecaj pod prstima. I kad hocu nesto da zagrizem zaboli me sa te strane. Jel to jedan od simptoma ove bolesti? Procitala sam gore nesto slicno ovome al nisam sigurna. Hvala unapred.
Citiraj
 
 
-1 #24 Aleksandar 20-05-2015 23:39
Imam problem sa desnom stranom vilice jos od kad sam bio dete, simptomi su nekad veoma ucestali a bilo je i perioda kada je delovalo kao da je sve u redu. Od pre nedelju dana bukvalno ne mogu da otvorim usta dok nesto "ne skljocne" jer ako se to ne desi ogranicen sam da otvorim usta. Svaki obrog veoma slabo zvacem iz razloga jer me boli a kada pokusam zvakati svakim pokretom u desnoj strani vilice cuje se pucanje kao da vilica preskace preko necega, imam dugo ovaj problem i molim za pomoc,hvala
Citiraj
 
 
+1 #25 Jelena 05-06-2015 12:06
Hitno mi je potrebna pomoć stručnjaka za vilice. Moja baba Vera ima ogromne bolove u predelu vilice, vrata, sad je i glava boli stalno. Od bolova je toliko smršala da je kost i koža. Kaže mi da stalno ima bolove jer joj je ispao vilični zglob, samo što su nekad blaži a nekada toliko jaki da ne može da ih podnese. Jedno vreme je toliko često pila lekove protiv bolova, da je stalno spavala. Imala je operaciju srca ,pa se doktori plaše da je operišu. Sada ona trpi bolove svakodnevno, a niko od ukućana, ni u bolnici ne zna kako da joj pomogne. Zamolila bih sve one koji su čuli za nekog doktora specijalistu za ove bolesti da me obaveste , pa bilo da je iz Srbije ili inostranstva. Hvala unapred.
Citiraj
 
 
0 #26 ivana 11-06-2015 17:47
Tata mi ima problem sa zglobom vilice,vec dva meseca ga boli bol mu kruzi i u predelu vrata.Pio je i antibiotike i bol mu se vratila.Sta da radimo?Pije i lekove protiv bolova ali oni samo privremeno resavaju problem.Iskrena da bude plasi se da ide kod stomatologa :( i genetski ima jako lose zube.Ne znam sta da radimo i jako se brinemo.Molim vas da nam pomognete.Unapred hvala
Citiraj
 
 
0 #27 Ante 30-06-2015 00:38
Hitno mi triba pomoć.Pre 5 dana sam izvadia zub i mislin da je bia pod upalom i sad ne znam sta da radim imam jake bolove rana od zuba nije zarasla ali ne boli me rana nego osjećam bol oko rane molin vas pomoziteee mi jako me boli sta da radim da li da idem stomatologu ili sta dalje hvala unaprid... !!!
Citiraj
 
 
0 #28 Momcilo 30-06-2015 12:03
Idite kod stomatologa koji vam je izvadio zub da pogleda ranu.
Citiraj
 
 
0 #29 Ana 04-09-2015 22:13
Išla sam da zamenim staru plombu na sedmici novom iako nisam imala nikakve tegobe. Ali su od tada iste počele. Otišla sam kod drugog zubara koji mi je rekao da zamenjena plomba nije dobra i da je to možda uzrok bola. Zamenio je, ali i dalje boli. Očistio je kamenac i naišao na veliki prostor između 6. i 7. Počeo da leči tad deo, ali ništa, i dalje boli. Snimak je pokazao da nemam umnjak tako da nije to. Otišla sam kod maksilofacijaln og hirurga koji je rekao da je možda malo iščašenje zgloba vilice i prepisao mi sedative, tečnu dijetu i da ne govorim - ne koristim vilicu. To sam ispoštovala, ali nisam uzimala sedative, Otišla kod orl da proveri, on je potvrdio dijagnozu maksilofacijaln og, ali mi je dao lekove za relaksiranje mišića i protiv bolova, ne sedative. Ali i dalje boli. Opet sam otišla kod zubara koji ne bi da vadi zub (onaj na kome je prvobitno zamenjena plomba) koji najviše boli, jer je zdrav, već leči okolno tkivo. Ja više ne znam šta da radim, mene boli, lekari daju dijagnoze iz svoje oblasti, pijem gomilu lekova, ali bol ne prestaje više od mesec dana. Ako neko ima ideju, bila bih prezahvalna.
Citiraj
 

Pratite nas na twitteru

Prijavite se

Prijavite se na našu listu, kako biste dobijali najnovije informacije o promocijama i besplatnim intervencijama, savetima, stomatološkim i oralnim bolestima, istraživanjima i studijama. DOBRO DOŠLI!
Cena izbeljivanja zuba
petak, 25 novembar 2011
Iskreno, niko ne želi da izgleda neuredno. Bilo da su u pitanju nokti, zubi, odeća, lice ili kosa, svako želi da u celini... Opširnije...
Stomatolog protiv dijabetesa
utorak, 17 maj 2011
Dijabetes podrazumeva ne samo adekvatnu upotrebu lekova, pravilnu ishranu, obavezne redovne vežbe već i odgovarajući oprez u... Opširnije...
Prirodni lekovi protiv zubobolje
petak, 11 februar 2011
Treba da smatrate sebe jako srecnom osobom ako niste prošli kroz agoniju i užasan bol. Ali, nikada ne znate šta može da vam... Opširnije...
Sta raditi posle vadjenja zuba
utorak, 25 januar 2011
Dobra nega nakon vađenja pomaže u smanjivanju komplikacije povezanih sa oralnom operacijom. Najvažnija stvar je da dobro... Opširnije...
Fluor
petak, 21 januar 2011
Fluor je prirodni element koji jača zube i sprečava njihovo kvarenje. Stručnjaci smatraju da je nabolji način za prevenciju... Opširnije...

Poslednji komentari

You are here  :