Stomatolog

Sta raditi posle vadjenja zuba

 

Nega nakon vađenja zuba.

 

Dobra nega nakon vađenja pomaže u smanjivanju komplikacije povezanih sa oralnom operacijom. Najvažnija stvar je da dobro vodite računa o sebi nakon operacije. Jedan deo nege podrazumeva da mirujete.

Najbolje je ostati kod kuće nakon operacije i ne raditi nekoliko dana. Dobra ishrana je takođe jako bitna.  Telo će iskoristiti hranljive materije koje unosimo hranom kako bi saniralo ranicu od operacije. Uzimanje lekova nakon operacije je jos jedan korak u nezi. Antibiotici su apsolutno neophodni kako bi se izbegla bilo kakva infekcija.

 

Šta raditi nakon vađenja zuba

 

Kontrolisati krvarenje

Prvo i najvažnije, morate sprečiti preterano krvarenje tako što ćete izazvati formiranje krvnog ugruška.  To znači da, nekoliko sati nakon operacije, nežne zagrizete i držite parče gaze. Ceo taj dan nemojte ispirati usta, pijte na slamku, i nemojte pušiti.

Čvrsto zagrizite gazu i držite je u ustima pola sata, nakon toga je nežno izvadite. Krvarenja će biti oko mesta operacije nekoliko sati, i to je normalno. Nemojte ispljuvavati, ili sisati kroz slamku, jer to može izazvati krvarenje. Ako se krvarenje nastavi kada dođete kući, postavite gazu ili hladnu i vlažnu kesicu čaja na ranu,i zagrizite čvrsto držeči tako pola sata. Izbegavajte trljanje ranice jezikom. Držite glavu visoko podignutu na nekoliko jastuka. Nemojte pušiti 24 sata nakon operacije jer to može izazvati krvarenje, bol i omesti zaceljivanje.

 

Ispiranje posle vadjenja zuba

 

Nemojte ispirati usta, ili prati zube  prvih 12 sati nakon operacije. Koristite toplu slanu vodu (pola kašičice soli u pola šolje tople vode)za ispiranje i tako na svaka dva sata.

 

Odmor

 

Nemojte se naprezati ili vežbati najmanje nedelju dana. Pravilna nega zahteva odmor. Ali bez brige, nećete imati kalorija za sagorevanje jer ćete moći samo da pijete (ne iz slamke doduše) i jedete mekanu hranu nekoliko dana nakon operacije.

Dosta se odmarajte; najmanje 8 do 10 sati noćnog sna. Izbegavajte bilo kakve vežbe prva 24 sata i nemojte previše pomerati usta. Fizička aktivnost može pojačati krvarenje.

 

Ishrana posle vadjenja zuba

 

Jedite meku ili tečnu hranu bogatu belančevinama. Pijte velike količine vode i voćnih sokova. Nemojte piti na slamku jer to može izazvati krvarenje. Iz istog razloga izbegavajte i vruću hranu. Izbegavajte hranu koja zahteva previše žvakanja.

Ne žvaćite hranu na onoj strani na kojoj je zub izvađen!  Zaobiđite to područije i kada perete zube.

Tokom nege biće i otoka.Ne brinite. To je normalno!  Jednostavno stavite malo leda umotanog u gazu na mesto otoka. Otok će vremenom spasti, ali možete osećati ukočenost neko vreme.

 

Bol i neugodnost nakon vađenja zuba

 

Određena nelagodnost je normalna nakon operacije.  Bol možete smanjiti lekovima protiv bolova koje vam je prepisao ili preporučio stomatolog. Uzmite lek protiv bolova pre nego što prođe dejstvo anestezije i utrnulost prestane. Lek uzmite sa vodom i malo hrane kako bi izbegli mučninu. Lekove protiv bolova možete koristiti privremeno da uminete bol.

Nemojte koristiti ove lekove: Aspirin, Ibuprofen, Ketoprofen, Naproksen, Acataminophen.

Nega nakon vađenja zuba nije zabavna i možda ćete sada više puta razmisliti o prednostima vađenja zuba, ali  vaš stomatolog će vam prepisati lekove kako biste ublažili bol i otok,stoga se opustite i iskoristite vađenje zuba kao izgovor da jedete sladoled.


 

Pratite nas na twitteru

Prijavite se

Prijavite se na našu listu, kako biste dobijali najnovije informacije o promocijama i besplatnim intervencijama, savetima, stomatološkim i oralnim bolestima, istraživanjima i studijama. DOBRO DOŠLI!
Cena izbeljivanja zuba
petak, 25 novembar 2011
Iskreno, niko ne želi da izgleda neuredno. Bilo da su u pitanju nokti, zubi, odeća, lice ili kosa, svako želi da u celini... Opširnije...
Stomatolog protiv dijabetesa
utorak, 17 maj 2011
Dijabetes podrazumeva ne samo adekvatnu upotrebu lekova, pravilnu ishranu, obavezne redovne vežbe već i odgovarajući oprez u... Opširnije...
Prirodni lekovi protiv zubobolje
petak, 11 februar 2011
Treba da smatrate sebe jako srecnom osobom ako niste prošli kroz agoniju i užasan bol. Ali, nikada ne znate šta može da vam... Opširnije...
Fluor
petak, 21 januar 2011
Fluor je prirodni element koji jača zube i sprečava njihovo kvarenje. Stručnjaci smatraju da je nabolji način za prevenciju... Opširnije...
Neprijatan zadah
petak, 21 januar 2011
Halitoza je drugi naziv za neprijatan zadah iz usta. Neprijatan zadah se može javljati povremeno ili imati trajni karakter u... Opširnije...

Poslednji komentari

You are here  :