Zubi

Kako nastaje karijes

Kako nastaje karijes 1

Karijes je progresivno uništavanje zuba kiselinom koju proizvode bakterije koje se nalaze u dentalnom (zubnom) plaku. Pogledajte u slikama kako izgleda nastanak karijesa na Vašim zubima

Zdrav zub
Zdrav zub

Gleđ je spoljasnji tvrd proziran sloj zuba. Dentin je mekši sloj koji se nalazi ispod gleđi,a ispod dentina se nalazi kavum pulpe ispunjen nervima i krvnim sudovima i smatra se živim delom zuba.
Karijes je progresivno uništavanje zuba kiselinom koju proizvode bakterije koje se nalaze u dentalnom (zubnom) plaku.

Bela mrlja

stadijum bele mrlje
Bakterije koje se nalaze na površini zuba koriste šećere da bi dobile kiselinu koja stvara idealne uslove za nastanak karijesa(snižava ph).Ako ne dođe do promena uslova duži vremenski period,dolazi do značajnog gubitka mineralnog sadržaja iz gleđi i nastanka početne karijesne lezije- pojava mrlje kredasto – bele boje .U ovom stadijumu proces propadanja zuba moze da se promeni ako dodje do uspostavljanja dobre oralne higijene,odnosno uklanjanje plaka,i uz prisustvo fluorida,karijesni proces neće napredovati.

Karijes gleđi
Kako nastaje karijes 2

Demineralizacija se nastavlja i gleđ biva razorena.Jednom kada je površina gleđi razorena zub ne može sam sebe da izleči. Stomatolog treba da ukloni karijesnu masu iz kaviteta i rekonstruiše zub.

Karijes dentina
Kako nastaje karijes 3

Karjes prodire u dentin,gde se širi i podminira gleđ.
Prema lokalizaciji u odnosu na blizinu pulpe (nerv i krvni sudovi) karijes može biti površinski koji zahvata gledj, srednji koji zahvata pored gledji i dentin i duboki koji se maksimalno približava pulpi.

Infekcija pulpe
Kako nastaje karijes 4

Ukoliko je karijes ostao netretiran on dospeva do pulpe zuba i pulpa biva inficirana.Ako dodje do infekcije korenskog kanala (gangrena), štetni nadražaji iz kanala vremenom dospevaju u periapikalni prostor u viličnoj kosti i prouzrokuju patološke promene koje dovode do hroničnog apeksnog parodontitisa koji ima osobine žarišta što može imati negativne posledice na vid, srce, bubrege i zglobove.Moguć je nastanak abcesa ili fistule u mekom tkivu

Ostavi komentar