Fasete ili Viniri – Keramičke zubne fasete

Za razliku od klasičnih krunica, veniri ili fasete prekrivaju samo prednje strane zuba. Samim tim se i uklanja mnogo manje zubne supstance pri brušenju zuba.
fasete
Ovakve vrste nadoknada su odličan izbor kod prednjih zuba tj. kod svih onih slučajeva kada pacijent nije zadovoljan izgledom svojih zuba, i to posebno kod sledećih slučajeva:

  • prelom dela krunice,
  • loše kompozitne plombe,
  • prebojeni zubi,
  • veliki razmak između sekutića (diastema mediana),
  • loš položaj zuba,
  • “neidealni” oblik i veličina zuba.

Fasete se uglavnom prave od keramičkih materijala, mada se mogu izrađivati i od kompozita. U svakom slučaju, matrijali od kojih se izrađuju karakterišu se velikom prozirnošću što ovim nadoknadama daje prirodni efekat.
Porcelanske fasete su tanke ljuspice porcelana koje se lepe na prednju površinu zuba u cilju poboljšanja izgleda zuba. Idealan nacin da se promeni kozmetski izgled zuba.

U poređenju sa kompozitnim fasetama, porcelanske su lepšeg i prirodnijeg izgleda a otpornije su i na prebojavanje. Nedostatak porcelanskih faseta je u tome što su dosta skuplje i ako se koriste u pogrešnim indikacijama može doći do njihivog pucanja.

U slucaju odlamanja porcelanske fasete neophodna je njihova kompletna zamena dok je kod kompozitnih moguća reparatura. Jedan od nacina kojim mi možemo da ulepšamo vaš osmeh je izrada faseta ili bezmetalnih keramickih krunica. Porcelanske fasete su providne ljuspice koje služe za poboljšanje estetskog izgleda zuba ( oblika, boje,razmaka ).

Fasetiranje zuba

fasete za zube, zubne fasete
Ova procedura podrazumeva nanošenje materijala na celokupnu prednju površinu zuba u cilju poboljšanja njegove boje, oblika ili pozicije. Najčešće je potrebno minimalno brušenje zubnog tkiva.

Možda te zanima i ovo:

most za zube

Most kao nadoknada za izgubljene zube

U slučajevima kada nedostaje jedan ili više zuba u vilici, rešenje za takvu situaciju predstavljaju upravo mostovi....
krunica za zube

Inleji i Onleji na zubima koje je razorio karijes

U slučajevima kada je karijes previše razorio krunu zuba i kada se, posle uklanjanja karijesa, dobijeni kavitet...

Stabilizacija totalne proteze

Od kada je Američka agencija za lekove odobrila upotrebu mini implantata kao dugoročnu metodu za stabilizaciju totalnih...