Fluor i fluorisanje zuba

Šta je fluor?

Fluor je prirodni element koji jača zube i sprečava njihovo kvarenje. Stručnjaci smatraju da je nabolji način za prevenciju karijesa upotreba fluora iz više različitih izvora.

Paste za zube sa fluorom se preporučuju svima, uz izvesnu dozu opreza kada su deca u pitanju.

Fluor se u malim količinama prirodno javlja u izvorištima vode. Ima ga u namirnicama poput mesa, ribe, jaja i čaja. U izvesnim krajevima fluor se dodaju u vodu. Mnoge paste za zube, tečnosti za ispiranje usta i profesionalni stomatološki tretmani sadrže fluor. Tablete fluora prepisuju se deci koja ne piju fluorisanu vodu.

Za šta se upotrebljava?

Zubna gleđ je spoljni omotač krunice zuba (vidljivi deo zuba) i sastoji se iz tesno zbijenih kristala minerala. Zubna gleđ svakodnevno gubi i dobija minerale. Gubitak minerala (demineralizacija) i sticanje novih minerala (remineralizacija) su dva međusobno izbalansirana procesa.

Demineralizacija počinje sa vrstom bakterija koje izazivaju stvaranje zubnih naslaga. Ove bakterije se hrane šećerom u ustima i proizvode kiseline koje rastvaraju kristale u zubima. Remineralizacijom se zubna gleđ ponovo izgrađuje. U ovom procesu minerali poput fluora, kalcijuma, fosfata se talože u zubnoj gleđi. Prevelik gubitak minerala bez istovremene obnove zubne gleđi vodi kvarenju zuba.

Fluor jača zube tako što ubrzava remineralizaciju i sprečava bakterije da proizvode kiseline. Zubi mogu da apsorbuju fluor na dva načina: putem krvotoka i kroz direktan kontakt sa fluorom u ustima Deca svakodnevno unose u organizam male količine fluora kroz ishranu, upotrebu suplemenata i ispijanjem fluorisane vode. Ovako uneti fluor ulazi u krvotok i postaje sastavni deo trajnih zuba u trenutku kada se oni stvaraju. Zubi postaju jači, pa je samim tim kiselinama teže da razlažu zubnu gleđ.

Fluor može da prodre u zube i direktno u ustima. To se dešava na više načina:

  • -kroz tretman fluorom koji obavlja stomatolog
  • -upotrebom zubne paste ili tečnosti za ispiranje usta sa fluorom,
  • -ispijanjem fluorisane vode za piće.

Fluor se daje bebama u periodu kada im rastu zubi. Ukoliko je dete podložno karijesu ili ima više pokvarenih zuba, preporučuje se dodatni unos fluora čime se podstiče remineralizacija zuba. Mnoga deca tretman fluorom dobijaju dva puta godišnje iako već piju fluorisanu vodu, jer se time smanjuje rizik od karijesa.

Tečnost za ispiranje usta sa fluorom se takođe preporučuje deci sklonoj kvarenju zuba. Ove tečnosti daju se deci starijoj od šest godina i mogu se kupiti u gotovo svakoj prodavnici. Tečnosti za ispiranje usta i gelovi koji se izdaju samo na recept u sebi sadrže još veći procenat fluora.

Suplementi sa fluorom se obično daju deci uzrasta od šest meseci do 16 godina koja ne piju fluorisanu vodu. Prodaju se u vidu sirupa za mlađu i tableta za stariju decu. Može ih prepisati pedijatar ili zubar.

Tretmani fluorom blagotvorno deluju na sve zube i sprečavaju pojavu karijesa kod dece i odraslih.

U faktore koji povećavaju rizik od kvarenja zuba spadaju:

  • često kvarenje zuba,
  • neredovne posete zubaru,
  • nepravilno pranje zuba,
  • neadekvatna ishrana, naročito često konzumiranje grickalica.
  • Mnogi lekovi, poput antihistaminika, lekova za visok krvni pritisak, anksioznost i depresiju izazivaju sušenje usta. Bez dovoljno pljuvačke zubi brže propadaju.

Priprema

Pre stomatološkog tretmana fluorom, stomatolog mora da očisti zube i po potrebi da sa njihove površine ukloni mrlje. U kućnim uslovima, pre upotrebe gelova i tečnosti za ispiranje sa fluorom, zubi se prethodno moraju očistiti četkicom i zubnim koncem. Najbolje je proizvode sa fluorom koristiti pred spavanje, jer će se tokom noći duže zadržati u ustima.

Postupak

Tretmani fluorom koje rade stomatolozi u sebi sadrše više fluora od zubnih pasti i tečnosti za ispiranje usta kojih ima u slobodnoj prodaji. Drugačiji su i po sastavu, duže ostaju na zubima i koriste se kako za decu tako i za odrasle.

Stomatolozi upotrebljavaju dva tipa tretmana fluorom, zakišeljeni fosfatni fluorid i neutralni natrijum fluorid. Neutralni natrijum fluorid daje se osobama sa suvim ustima (kserostomia) i osobama sa plombama u boji zuba, krunicama i mostovima. Zakišeljeni fluorid može da iziritira suva usta i izazove naprsline u kompozitnim plombama.

Fluor se na prethodno osušene zube nanosi u vidu gela, pene ili glazure. Fluor može da se namaže direktno na zube ili da se sipa u posudicu poput štitnika za zube u koju će se na par minuta zaroniti zubi. Fluoru se mogu dodati različiti ukusi kako bi tretman bio prijatniji, ali se ne sme progutati.

Suplementi sa fluorom se obično daju deci i to u malim količinama. Dnevne doze se kreću od 0,25 do jednog miligrama i zavise od uzrasta deteta i toga da li pije fluorisanu vodu.

Stomatolozi obično ne prepisuju više od 264 miligrama tableta fluora odjednom jer doza od 320 miligrama moše biti otrovna za dvogodišnje dete teško desetak kilograma.

Paste za zube sa fluorom se preporučuju svima, uz izvesnu dozu opreza kada su deca u pitanju. Naime deca su sklona tome da progutaju pastu za zube umesto da je ispljunu. Zato im ne treba davati pastu za zube sa voćnim ukusom jer će je jesti, na četkicu treba naneti pastu veličine zrna graška i potsticati dete da prilikom pranja zuba što češće pljuje penu.

Cigarete, hrana i piće zabranjeni su 30 minuta nakon stomatološkog tretmana fluorom kako bi se pojačao efekat fluora na zube.

Rizici

Ukoliko se upotrebljava pravilno fluor je bezopasan i koristan, međutim u velikim dozama može biti štetan. Sistemi za fluorisanje vode se dnevno proveravaju kako bi nivo fluora u vodi bio stalno pod kontrolom. Roditelji moraju da kontrolišu upotrebu svih proizvoda sa fluorom uključujući i pastu za zube, a tablete fluora moraju čuvati van domašaja dece.

Toksične doze fluora zavise od težine osobe. Na primer, toksična doza fluora za osmogodišnje dete teško dvadesetak kilograma je 655 miligrama. Poređenja radi, jedna čaša fluorisane vode sadrži 0,25 miligrama fluora, dok jedna doza paste za zube sadrži 0,24 miligrama fluora. Pošto proizvodi sa fluorom u sebi sadrže veoma mali procenat ovog elementa rizik od trovanja njihovom upotrebom je veoma mali.

Posebna pažnja mora se posvetiti deci kako prilikom tretmana fluorom u stomatološkoj ordinaciji, tako prilikom upotrebe fluorisanih proizvoda u kućnim uslovima. Preveliki unos fluora kod deteta može da izazove mučninu i tačke na zubima koji se tek stvaraju. Te mrlje će biti vidljive tek kada detetu izbiju zubi. U svakom slučaju, poželjno je konsultovati stomatologa koji će preporučiti upotrebu odgovarajućih proizvoda sa fluorom kako bi se izbegli neželjeni efekti.

Kada potražiti stručnu pomoć?

Savet stomatologa je uvek važan pri upotrebi proizvoda sa fluorom. Stomatolog će, kada su deca u pitanju, na najbolji način proceniti koje proizvode i suplemente fluora treba dati detetu.

Možda te zanima i ovo:

Neprijatan zadah iz usta

Halitoza je drugi naziv za neprijatan zadah iz usta. Neprijatan zadah se može javljati povremeno ili imati...

Pranje ili četkanje prvih zuba kod beba

Čim izbije prvi zubić, počinje i njegovo pranje. Za početak je dovoljno očistiti ga ujutro i uveče...
Istorija četkica za zube

Istorija četkice za zube

Najstarija poznata zubna četkica postojala je već pre hiljade godina. Poznata kao "štapić za žvakanje" radila...