Krunice za zube

Implantati su namenski oblikovane nadoknade koje zamenjuju koren zuba koji nedostaje, i oni su osnova krunicama, mostovima ili protezama. Implantati se postavljaju hirurski u vilicu.Uglavnom se implantati ponasaju prirodnije i sigurniji nego druge metode nadoknada zuba, npr kao sto su proteze.

Krunice predstavljaju stomatološke nadoknade koje se još označavaju kao i navlake i koje se postavljaju na prirodne zube. Krunice tj. navlake se izrađuju tako da imaju izgled prirodnog zuba, što im je i osnovna namena – vraćanje prvobitnog oblika zubu na kojem se nalaze.

Da bi to bilo moguće, zubi na kojima se postavljaju krunice moraju se prvo preoblikovati, kako bi mogli primiti kunicu. To se ostvaruje preparacijom odnosno brušenjem zuba. Ovim postupkom se prirodni oblik zuba mijenja tako da je najveći obim novog, brušenog, zuba uz gingivu zuba. Time se omogućava navlačenje veštačke krunice na sam brušeni zub.

Izrada krunica je indikovana u sledećim slucajevima:

  • prelom zubne krune
  • zubi sa velikim karioznim defektima koji se ne mogu popraviti plombiranjem
  • zubi koje je neophodno zaštititi i ojačati nakon lečenja zubnog živca
  • zubi sa izrazitim nepravilnostima boje i oblika.

Procedura izrade krunica podrazumeva:

  • brušenje zuba i uzimanje individualnog otiska
  • izradu krunice u laboratoriji
  • probu krunice u ustima i eventualne korekcije
  • privremeno cementiranje (period adaptacije )
  • definitivno cementiranje zubne krune.

krunice za zubeNakon brušenja zuba uzima se otisak tako dobijenog zuba. Za to služe posebne elastčne otisne mase različitih boja i ukusa. Nakon toga otisak preuzima tehničar koji u laboratoriji izrađuje veštačku krunicu.
Krunice mogu biti izrađene od metala, porcelana, bezmetalne keramike ili cirkonijum keramike. Prave se na osnovu uzetog individualnog otiska prebrušenih zuba u zubotehničkoj labolatoriji nakon čega se privremeno cementiraju i tada se pruža mogućnost pacijentu da zahteva eventualne korekcije (promena boje, oblika, veličine). Posle određenog perioda adaptacije, krunice se definitivno cementiraju.
Vek trajanja laboratorijski izrađene zubne nadoknade najčešće je 8-10 godina, a može da traje i duže uz redovno i pravilno održavanje oralne higijene.

Bezmetalne keramicke krune

metalokeramicka krunica

Bezmetalnim keramickim krunama mogu se postići velike kozmetske promene kao i pomoću porcelanskih faseta. Međutim, za razliku od faseta koje prekrivaju samo prednju površinu zuba ove bezmetalne keramicke krunice prekrivaju celokupno zbrušeno zubno tkivo sve do ispod nivoa desni. Upravo zbog toga krunice se najviše koriste u onim slucajevima gde postoji destrukcija zuba dok se fasete primenjuju kada se želi promeniti boja, oblik zuba, zatvaranje dijasteme…

U poređenju sa fasetama bezmetalne keramicke krunice su otpornije na pucanje i duže traju jer njihova izrada podrazumeva brušenje većeg dela zubnog tkiva tako da ova procedura ne predstavlja samo kozmetski tretman nego se obicno koristi kod pacijenata kod kojih je potrebna i funkcionalna i estetska rehabilitacija.

Comments are closed.

Možda te zanima i ovo:

most za zube

Most kao nadoknada za izgubljene zube

U slučajevima kada nedostaje jedan ili više zuba u vilici, rešenje za takvu situaciju predstavljaju upravo mostovi....
krunica za zube

Inleji i Onleji na zubima koje je razorio karijes

U slučajevima kada je karijes previše razorio krunu zuba i kada se, posle uklanjanja karijesa, dobijeni kavitet...

Stabilizacija totalne proteze

Od kada je Američka agencija za lekove odobrila upotrebu mini implantata kao dugoročnu metodu za stabilizaciju totalnih...