Problemi u trudnoći

Gingivitis u trudnoći(zapaljenje desni)

 

Većina žena će primetiti  promene na svojim desnima u toku trudnoće. Neke žene primećuju da njihove desni izgledaju crvenije i da krvare u toku pranja dok drugim ženama desni otiču i krvare.

Ove promene predstavljaju zapaljenje desni u trudnoći ili takozvana paradentoza.  One mogu početi već od drugog meseca trudnoće. Ovo zapaljenje ulazi u svoj najteži stadijum u osmom mesecu trudnoće a potom polako nestaje po rođenju deteta.

crvene%20desniZapaljenje desni u trudnoći se česće manifestuje u prednjem delu usta. Simptomi su isti kao i kod standardnog zapaljenja  ali se neki  uzroci razlikuju. Povećan  nivo hormona može biti delom uzrok zapaljenja desni u trudnoći. Tokom trudnoće nivo progesterona u telu može biti 10x veći od normalnog. Ovo moze da ubrza razvoj i rast nekih bakterija koje uzrokuju zapaljenje desni.  Takođe, vaš imuni sistem moze da radi drugačije tokom trudnoće. Ovo bi moglo da promeni način reagovanja vašeg tela na bakterije koje izazivaju zapaljenje desni.

Da bi umanjili efekte zapaljenja desni u trudnoći  vodite svakodnevno brigu o svojoj oralnoj higijeni:

  • perite zube dva puta dnevno u trajanju od najmanje dva minuta
  • svakodnevno čistite svoje zube koncem za čisćenje
  • korišćenjem antibakterijskih sredstava za ispiranje usta takođe možete konstrolisati infekciju  desni. Neki stomatolozi preporučuju korišćenje sredstva za ispiranje usta koja ne sadrže alkohol  iako jos uvek nije najjasnije da li ona sredstva za ispiranje koja sadrže alkohol imaju loš efekat na trudnoću.

Potrudite se da u toku trudnoće redovno odlazite na preglede kod zubara. Zapaljenje desni koje se javlja u trudnoći može se lečiti metodom profesionalnog čišcenja.Ova metoda se moze raditi  nezavisno od trimestra u kome se nalazite ali se ipak preporučuje da to bude drugi trimestar. Agresivnije metode lečenja poput periodontalne operacije se moraju odložiti za period posle porođaja.

Granulom ili tumor u trudnoći (Pyogenic Granuloma or Pregnancy Tumor)

Granulom u trudnoći koji se javlja na desnima  nastaje u proseku od 2%-10% trudnica. Takodje je poznat i kao piogenični granulom ili tumor u trudnoći. Možda je izraz malo prenaglašen  jer on ustvari nije tumor i nije kancerogen  on čak nije ni opasan iako izaziva nelagodnost.

pyogenicgranulomaGranulom/e u trudnoci razvijaju se u obicno u drugom trimestru. Izgledaju kao crveni čvorići smešteni u gornjem delu desni dok se mogu naći i drugim delovima usne duplje. Ove izrasline mogu lako da prokrvare i stvore otvorenu ranu koja posle određenog vremena postaje krasta.Ove granulome su često vezane za desni ili sluzokožu membrane malim uzdužnim tkivom .

Pravi uzrok  granuloma u trudnoći je nepoznat ali se smatra da je loša oralna higijena primarni faktor. Povrede, hormoni, virusi i malformacije krvnih sudova smatraju se kofaktorima.Zene koje imaju ove izrasline često imaju i zapaljenje desni u poodmaklom stadijumu.

Granulome u trudnoci obično nestaju po rođenju deteta.Ako israsline ometaju govor ili pak žvakanje moraju biti uklonjene pre rođenja deteta. Zabeleženo je da skoro polovini žena  koje odlaze na zahvat uklanjanja ovih izraslina , one se ponovo jave.

pregnancyTrošenje  zuba u trudnoći

Kod žena koje imaju ozbiljne jutarnje mučnine ,učestalo povraćanje izaziva trošenje gleđi unutrašnje strane prednjih zuba.Ako često povraćate javite se svojoj zubarskoj ordinaciji za savet kako sprečiti propadanje zubne gleđi.

Suva usta u trudnoći

Mnoge se trudnice žale da su im usta suva. Ovu pojavu mozete sprečiti uzimanjem velikih količina vode i korišćenjem tvrdih bonbona bez šećera ili žvakaće gume radi stimulisanja pljuvačne sekrecije i održavanja vlažnosti usta.

Preterano lučenje pljuvačnih žlezda

Malo manje učestala je  pojava preteranog lučenja pljuvačke kod trudnica. Ovo se stanje javlja u ranijim stadijumu trudnoće i nestaje do kraja prvog trimestra. Moze biti povezano i sa pojavom mučnine.

 

Možda te zanima i ovo:

Fluor i fluorisanje zuba

Fluor je prirodni element koji jača zube i sprečava njihovo kvarenje. Stručnjaci smatraju da je nabolji način...

Najčešća pitanja trudnica

Čula sam da trudnice gube po jedan zub u toku svake trudnoće. Da li je to istina? Neki...

Stomatolog protiv dijabetesa

Dijabetes podrazumeva ne samo adekvatnu upotrebu lekova, pravilnu ishranu, obavezne redovne vežbe već i odgovarajući oprez u...