Stabilizacija totalne proteze

Razvoj implantologije u stomatologiji bio je značajan proteklih godina i doneo nam je nove tehnike i materijale koji su poboljšali našu sposobnost da zamenimo tkiva koja nedostaju sa funkcionalnim i estetskim protezama koje se zovu zubni implantati.

dentalimplants2Totalne proteze se stabilizuju u ustima pomocu prisnog kontakta plasticne baze proteze sa mekim tkivima. Ovaj intimni kontakt se postiže kombinacijom mišićne kontrole i vakuma koji nastaje zbog tankog sloja pljuvačke ispod. Donja proteza ima manje stabilno tkivo na kome treba da leži, ona u dobroj meri stoji na mestu jer je pacijent koji je nosi razvio sposobnost da je pridržava jezikom dok priča i žvaće.

Neki pacijenti se nikad nisu adaptirali poptuno na njihove totalne proteze. Mnogi od njih nemaju dovoljno vilične kosti potrebne za stabilizaciju proteze ili nisu naučili da koordinišu mišiće žvakanja sa totalnim protezama. Mnogo godina stomatologija nije imala da ponudi nista više od adheziva(lepka) za totalne proreze.

Danas se takvi problemi rešavaju upotrebom mini implantata, proteze se bolje stabilizuju, a efikasnost žvakanja se vraća u proseku na 70 posto od njihovog prvobitnog žvakanja kada su imali sopstvene zube.

Kao krajni rezultat dobijamo pacijenta koji je povratio samopouzdanje kada se nalazu u društvu jer njegove proteze neće ispasti iz ležišta za vreme govora i žvakanja kada su stabilizovane sa mini implantatima.

dentalimplants3Termini kao što su doživotni, ili permanentni nisu adekvatni za bilo koju medicinsku i stomatološku terapiju i protezu s obzirom da u medicini i stomatologoji ne postoji garancija da će nešto trajati zauvek. Tako da izraz “dugoročno” više odgovara upotrebi bilo koje terapijske procedure u stomatologiji.

dentalimplants4Glava mini implantata je oblika kuglice, dok se u odg. ležištu totalne proteze nalazi gumeni prsten oblika slova O. Ovaj prsten obuhvata glavu implantata kada je ona u svom ležištu i drži je sa određ|enom silom. Ova fikacija dozvoljava mikro pokrete proteze dok se odupire silama koje teže da je podignu. Za razliku od standardnih implantata mini impl. dozvoljavaju momentalno opterećenje, što znači da pacijent istog dana kada su impl. ugrađeni izlazi iz ordinacije sa protezom koja je stabilna i može se koristiti za žvakanje.

Kako intervencija izgleda ?

implant mainVrlo često mini implanti se mogu plasirati u viličnu kost bez incizije na desnima drugim rečima direktno se postavljaju kroz desni. Anestezija se daje u meka tkiva na mesta gde će se postaviti. Posle cele procedure stara donja proteza se ponovo podloži i pacijent je može momentalno koristiti bez da čeka 3 do 6 meseci kao kod standardnih implantata. Sve to traje oko 90 minuta a postterapijski oporavak je brz bez većih simptoma. Mogu se javiti blagi otok i manji bol, obično je dovoljno da pacijent tog dana popije tabletu protiv bolova i dalja medikacija nije potrebna (ponekad se uključuju antibiotici).

Apsolutne kontraindikacije za ugradnju implantata su :

  • -Nekontrolisan dijabetes
  • -Ranije zračenje u predelu vilice
  • -Imunosupresivna terapija
  • -Zavisnici od upotrebe narkotika

Relativne kontraindikacije tj . stanja koja dovode do povećanog rizika od gubitka implantata su :

  • -Teški pušači i alkoholičari
  • -Sjogrenov sindrom
  • -Alchajmerova bolest
  • -Škripanje zubima
  • -Deca kod kojih vilice nisu razvijene

Ljudi u starijem životnom dobu ne predstavljaju kontraindikaciju zbog svojih godina!

  1. Poštovani, od skoro imam totalnu protezu ..na gornju sam se navikla ali na donju nikako..Da li je moguće ugraditi mini implante u ovu moju postojeću donju protezu…s obzirom da je nova..i koja bi bila cena? Hvala

Comments are closed.

Možda te zanima i ovo:

most za zube

Most kao nadoknada za izgubljene zube

U slučajevima kada nedostaje jedan ili više zuba u vilici, rešenje za takvu situaciju predstavljaju upravo mostovi....
krunica za zube

Inleji i Onleji na zubima koje je razorio karijes

U slučajevima kada je karijes previše razorio krunu zuba i kada se, posle uklanjanja karijesa, dobijeni kavitet...

Krunice za zube

Krunice predstavljaju stomatološke nadoknade koje se još označavaju kao i navlake i koje se postavljaju na prirodne...