Most kao nadoknada za izgubljene zube

Priprema zuba za prihvatanje most za zube je veoma slično pripremi zuba za prihvatanje pojedinačne krunice. Razlika je u tome što izbrušeni zubi tj. njihove strane moraju biti međusobno paralelne. Ovim se omogućava da se konstrukcija mosta postavi na svoje mesto.

Most za zube podela:

 • Klasični mostovi za zube koji imaju dva zuba nosača tj. oslanjaju se makar na dva zuba (a može i na više). Ovakva vrsta mostova se najčešće izrađuje i ima najveću stabilnost. Nedostatak ovakovom tipu mosta je to što se pri izradi moraju brusiti barem dva zuba.
 • Krilni ili tzv. apendix mostovi za zube koji imaju oslonac samo na jednom zubu, dok su sa druge strane bez oslonca. Ovakva vrsta mostova ima prednost u tome što se brusi samo jedan zub. Međutim, oni su indikovani samo u malom procentu slučajeva i to uglavnom u frontu. Velika mana mu je loša stabilnost koja može dovesti do gubitka i zuba koji nosi čitavu konstrukciju.
 • Merelined mostovi koji se karakterišu time što se zub koji nedostaje ne povezuje preko krunica za zube nosače (kao kod klasičnih mostova) već se lepe (kompozitom) za zadnje strane prirodnih zuba (ili krunica koje se već nalaze na njima). Prednost mu je ušteda zubne supstance (nema brušenja zuba) dok mu je mana slaba stabilnost odnosno neotpornost na pritisak, loš uticaj na zube koji ga nose kao i velika prijemčtivost za plak.

Most za zube ili proteza?:

 • Čvrsto su vezani za zube nosace, te ne postoji mogućnost njihovog pomeranja
 • Sile se prenose na zube a ne na okolna tkiva
 • Ne remete funkciju govora jer su ograničeni na prostor koji su zauzimali prirodni zubi
 • Sačuvan je osećaj ukusa i opip hrane (ne prekrivaju nepce)
 • Adaptacija pacijenta na nadoknadu je brza
 • Postiže se zaštita zuba nosača od karijesa
 • Estetski efekti su izvanredni
 • Komfor apsolutan, kao da imate svoje zube
 • Sve funkcije (govor, žvakanje, estetika) ostaju očuvane

Za razliku od proteza, most za zube je cementiran i ne mogu se vaditi iz usta. Zubi koji nedostaju nadoknađuju se laboratorijski izrađenim krunicama koje su vezane za najmanje dve zubne navlake cementirane na predhodno prebrušene zube. Mostovi se koriste za nadoknadu manjeg broja izgubljenih zuba, a uslov je postojanje stabilnih i zdravih zuba za koje se fiksiraju ili zubnih implanata koji služe kao nosaci.
Faktori koji moraju biti zadovoljeni za uspešan most za zube su:

 1. dobro stanje desni,
 2. kosti
 3. dobra oralna higijena…

Cena mostova u inostranstvu se kreće od 2000 pa do 15000 u proseku, dok je kod nas cena značajnija niža, i kreće se od 300€ pa naviše.

 1. jebo vas inostranstvo,ja ŽIVIM U SRBISTANU i primam penziju u dinarima a ne vašim jevrima.Idi u jevropu pa zarađuj 15.ooo jevra za protezu

Comments are closed.

Možda te zanima i ovo:

krunica za zube

Inleji i Onleji na zubima koje je razorio karijes

U slučajevima kada je karijes previše razorio krunu zuba i kada se, posle uklanjanja karijesa, dobijeni kavitet...

Stabilizacija totalne proteze

Od kada je Američka agencija za lekove odobrila upotrebu mini implantata kao dugoročnu metodu za stabilizaciju totalnih...

Krunice za zube

Krunice predstavljaju stomatološke nadoknade koje se još označavaju kao i navlake i koje se postavljaju na prirodne...