Istorija četkice za zube

Najstarija poznata zubna četkica postojala je već pre hiljade godina. Poznata kao “štapić za žvakanje” radila se tako da su se grize ili žvakali male grančice ili koreni drveća dok konačno biljna vlakna nisu bila dovoljno razdvojene da formiraju grubu četku. Čišćenje površine bilo je uspešno približno toliko koliko to žvakanje kraja čačkalice. Još i danas neki domoroci u Australiji i Africi čiste svoje zube takvim “štapićima za žvakanje”.

Stari Kinezi, Rimljani i Grci sa entuzijazam su se posvećivali dobroj higijeni usne šupljine.

Pre pet hiljada godina Kinezi su smatrali da kvarenje zuba uzrokuju beli zubni crvi sa crnim glavama koje se vide kad se zub izvadi. U to vreme lečenje zubobolje vršilo se purgativ, ispiranjem zuba, masažom i pilulama. Obično su pilule bile napravljene od mrvljenog češnjaka, slanog kamena, a umetale su se u uho nasuprot strani lica koje je bilo natečen od zubobolje.

Stari Rimljani su imali isto tako svoje sopstvene načine kako da vodi brigu o zubima. Plinije Mlađi (61. – 113.) izdao je proglas da korišćenje pera ptice lešinara kao čačkalice za zube može uzrokovati loš zadah, ali je zato korišćenje bodlje od bradavica svinje prihvatljivo jer čini “zube čvrstim”.

Grci su međutim bili puno moderniji. U trećem veku Pr. Kr. Aristotel je Aleksandra Velikog savetovao da svoje zube svako jutro trlja “tankim lanenim peškir koji je ponešto grub”. Korišćenje lanene tkanine za čišćenje zuba zabeleženo je čak do 1602. godine, kada je Vilijam Vaughan napisao u Petnaest pravila za očuvanje zdravlja, da kako bi očuvali zube “bele i nepokvaren (treba) prati svoja usta posle svakog jela, spavati s poluotvorenim ustima, a ujutro uzeti lanenu krpu te dobro ostrugati zube spreda is unutrašnje strane usta “.

U Evropi petnaestog veka široko je bila prihvaćena navika čačkanja zuba sve dok filozofi nisu počeli izdavati uputstva o dobrom ponašanju. Rhodes je rekao “nemojte čistiti zube svojim nožem već upotrebite štapić ili neku čistu krpicu kako ne biste vrijeđali druge”.

Godine l780. Engleska je konačno ponudila svetu prvu modernu zubnu četkicu.Ručka je bila napravljena od kosti, a vlakna od svinjske dlake bila su ubačena u izbušene rupice.

Zubna četkica se proširila i u Sjedinjene Države te je godine l880, rukom izrezana i polirana goveđa bedrena kost bila smatrana izuzetnom ručkom za zubne četkice, a dugačke svinjske dlake su se umetale rukom, jedna po jedna u rukom izbušene rupice.

U dvadesetom veku, skromna zubna četkica zasjala je novim sjajem. Dr Robert Hutson, stomatologa iz San Josea u Kaliforniji, izumeo je prvu zubnu četku sa mekim okruglim završecima najlonskih vlakana. Svoj proizvod nazvao je Oral-B.Godine l969 Neil Armstrong koristio ju je minut pre svog istorijskog koraka na Mesecu. Godine l991, Oral-B uveo je prvu zubnu četku Oral-B ® Indicator ® sa plavim vlaknima indikatora koje izbljede tokom upotrebe i na taj način vam daju na znanje kada treba zameniti četkicu.

 

Možda te zanima i ovo:

Neprijatan zadah iz usta

Halitoza je drugi naziv za neprijatan zadah iz usta. Neprijatan zadah se može javljati povremeno ili imati...

Pranje ili četkanje prvih zuba kod beba

Čim izbije prvi zubić, počinje i njegovo pranje. Za početak je dovoljno očistiti ga ujutro i uveče...

Uputstvo: Čišćenje koncem za zube

Važno je svakodnevno čistiti područje između zuba jer je to prva linija odbrane u sprečavanju bolesti desni...