Najčešća pitanja trudnica

Čula sam da trudnice gube po jedan zub u toku svake trudnoće. Da li je to istina?

Neki misle da fetus koji se razvija i koji nedobija dovoljno kalcjuma to nadoknađuje izvlačeći kalcijum iz majčinih zuba. Ne. Ovo je neka vrsta mita. Ako imate dobru naviku pranja i čišćenja zuba koncem najverovatnije nećete dobiti karijes ili pak gubiti zube u trudnoći ništa više od uobicajenog stanja.

Kako da brinem o svojoj oralnoj higijeni za vreme trudnoće?

Jedite lepo izbalansiranu, hranljivu dijetalnu hranu sa puno proteina, kalcjuma i vitamina A, C I D. Perite zube dva puta dnevno najmanje po dva minuta. Koristite paste sa fluorom .Bar jednom dnevno cistite zube koncem. Korišćenjem sredstva za ispranje usta pomaze unistenju bakterija koje izazivaju paradentozu.

Da li mogu da posećujem zubara u toku trudnoće?

Drugi trimester je najbolji period za preventivni pregled zuba. Ako postoji potreba za intervencijama poput rekonstruktivih korekcija i hiruških zahvata to treba odložiti za period posle porođaja.

Pokušajte da izbegnete odlaske kod zubara u periodu prvog trimestra i duge polovine trećeg trimestra. Tokom prvog trimestra razvijaju se organi fetusa i on je jako osetljiv na nadražaje spoljnog sveta.

U drugoj polovini trećeg trimestra postoji rizik od prevremenog porođaja jer je uterus osetljiv na nadražaje is spoljne sredine. Takodje pri kraju trudnoće bilo bi jako neugodno sedeti u zubarskoj stolici. Posle skoro 20 nedelja razvoja ploda trudnice bi trebalo da obrate pažnju da ne leže predugo na leđima jer ovo moze prouzrokovati pritisak na veće krvne sudove i izazvati promene u cirkulaciji.

Šta da radim ako mi je potrebana terapija u toku trudnoće?

Možete primiti terapiju ako je nepohodna da bi ste umanjili bol ili da bi se sprečila infekcija ili pak smanjila napetost koja utiče na vas i vaše dete. Vaš zubar bi trebalo da uz saglasnost sa vašim ginekologom ili akušerom donese odluku po pitanju određenih lekova i anestezija vezano za njihovu upotrebu.

Da li je sigurno ići na zračenje rentgenom za vreme trudnoće?

Napredna tehnologija je omogućila da rengenski zraci koji su danas u upotrebi jesu mnogo sigurniji od prethodnih. Ispitivanja su pokazala da korišćenjem zaštitnog provodnika može zaštiti vas i vaše dete od zračenja. Međutim mnogi zubari izbegavaju zračnu terapiju u toku trudnoće ili ako postoje sumnje da ste u drugom stanju. Korišćenje rendgenskih zraka je potrebno samo u slučajevima gde treba postaviti dijagnozu ili pak kod lečenja koje je neodložno i nemože se cekati porođaj.

Mogu li koristiti lekove za zube u toku trudnoće?

Najbolje bi bilo da ne koristite lekove u toku trudnoce naročito u toku prvog trimestra. Medjutim nekad je ovo gotovo nemoguće ostvariti jer dobrobit leka nadmašuje rizike vezane za njegovo korišćenje. Najčešći dentalni lekovi se mogu koristiti u toku trudnoće, ipak neki sedativi i antibiotici se trebaju izbegavati.
Americka asocijacija za hranu i lekove klasifikuje lekove koji se dobijaju putem recepata u nekoliko grupa u zavisnosti od rizika koji oni imaju na fetus. Postoji pet kategorija : A,B,C, D I X. Najsigurniji su lekovi iz kategorije A, dok su oni označeni kategorijom X najštetniji po razvoj fetusa.
Uvek porazgovarajte sa vašim doktorom o lekovima koje vam prepisuju za vreme trudnoće.

Mogu li da uzimam lekove za zube dok dojim?

Količina leka koj se izluči u mleko je oko 1%-2% celokupne doze koju ste vi uneli pa je malo verovatno da će dentalni lekovi uticati na razvoj vašeg deteta. Međutim da bi ste rizik upotrebe leka sveli na minimum uzimajte terapiju odmah posle dojenja i izbegavajte naredno dojenje barem četiri sata ili koliko je to moguće. Ovo će uticati na količinu leka koja ce se izlučiti u vaše mleko. Najveća koncentracija leka u mleku je 1-2 sata po uzimanju terapije.
Možda bi trebalo da vaš stomatolog porazgovara o mogućnostima uzimanja leka sa vasim lekarom ili pedijatrom.

 

Možda te zanima i ovo:

Fluor i fluorisanje zuba

Fluor je prirodni element koji jača zube i sprečava njihovo kvarenje. Stručnjaci smatraju da je nabolji način...

Problemi u trudnoći

Trudnoća utiče na svaki aspekt života žene,uključujući i oralno zdravlje.Možete misliti da je vaše oralno zdravlje još...

Stomatolog protiv dijabetesa

Dijabetes podrazumeva ne samo adekvatnu upotrebu lekova, pravilnu ishranu, obavezne redovne vežbe već i odgovarajući oprez u...