Uputstvo: Čišćenje koncem za zube

 

Kako čistiti zube koncem?

Prvi korak:

Uzmite oko 50 cm konca i labavo omotajte veći deo oko svakog srednjeg prsta (omotajte više oko jednog). Ostavite 2 cm konca između prstiju.

Drugi korak:

konac za zube1Držeći konac napet palčevima i kažiprste, nežno ga provucite između zuba, pazeći da ne zarežite desni.

Treći korak:

konac za zube2Savijte konac oko svakog zuba u obliku slova C i nežno ga pomerajte gore-dole uz svaki zub, uključujući i područje ispod nivoa desni. Odmotajte nov komad konca za svaki novi zub.

Isprva će vam se čišćenje zubnim koncem činiti čudnim. No budite uporni! Uz malo strpljenja i vežbe, delovaće vam prirodno kao i pranje zuba četkicom.

Koliko dugo treba da čišćenje zubnim koncem počne da deluje?

Činjenica je da zubni konac pruža nedvosmisleno prednosti od prvog dana. Nakon čišćenje zubnim koncem, imate osećaj da su vam zubi i desni čistiji jer konac dopire do područja do kojih zubna četkica ne moze.da će vam biti svežiji, a zdravlje desni će se poboljšati. Dakle, ako vam zubni konac skuplja prašinu na polici, zašto ga ne biste uzeli i pokušali ponovo? Čak i ako je isprva čudno, nastavite vežbati. Uskoro ćete osetiti razliku i pokazati da je postao deo vaše dnevne rutine.

Zubi mi krvare kad ih čistim zubnim koncem – trebam li prestati kad se to desi?

Krvarenje desni je prilično česta pojava kad tek počnete da čistite zube zubnim koncem. Možda je i znak da patite od neke vrste bolesti desni. Nakon nekoliko dana čišćenja koncem krvarenje bi trebalo prestati jer vam desni postaju zdravije. Ako se krvarenje nastavi, obratite se stomatologu.

Nikad pre nisam čistio / la područje između zuba – je li prekasno za početak?

Nikad nije kasno. Bez obzira na vašu dob, čišćenje prostora između zuba je izrazito korisno za vaše zube i desni, što ćete odmah osetiti. Zato, čim pre počnete, to bolje.

Čišćenje prostora između zuba daje vašim zubima i desnima osećaj čistoće jer dopire do područja do kojih ne možete zubnom četkicom. Takođe održava svež dah i, još važnije, može sprečiti bolesti desni u začetku.

Koji zubni konac je najbolji?

Postoji mnogo vrsta zubnog konca i svi su izrađeni da bi doprli do područja između zuba i ispod nivoa desni kako bi uklonili zubne naslage. Najvažnije je naći zubni konac koji vam je ugodan i jednostavan za korišćenje.

Neki noviji zubni konci otporaniji su na kidanje i lagano klize između zuba.Takođe mogu pružati svež ukus mentola prilikom korišćenja, što stvara neodoljiv osećaj svežine i čistoće u ustima.

Ako vam je teško držati ili koristiti zubni konac, možda želite da isprobate Flossette (posebna spravica za držanje zubnog konca). Umanjuje potrebu da omotava konac i provlačim ga između zuba pa olakšava rukovanje. Kad Flossette umetnete između zuba, očistite ih na već opisan način. Flossette su često jednostavnije za decu koja tek uče kako čistiti svoje zube zubnim koncem.

Postoje li zubni konci za posebne potrebe?

Ako nosite aparatić ili neko drugo zubno pomagalo (na primer, most) koje ometa normalno čišćenje zubnim koncem, možda želite da isprobate višeslojni zubni konac: kruti kraj koji možete provući između zuba, oko aparatica ili ispod mosta; sunđerast konac za čišćenje širih površina i običan konac za čišćenje prirodnih zuba i prostora ispod nivoa desni.

Moji zubi su široko razmaknuti. Trebam li svejedno čistiti prostor između njih zubnim koncem?

Čak i ako su vam zubi široko razmaknuti zubne naslage se stvaraju između njih i ispod linije desni, a te prostore vaša zubna četkica ne može očistiti.

Kao dodatak čišćenju zubnim koncem stomatologa vam može preporučiti korišćenje četkica za međuprostore.

Ove četkice imaju malu oštar ili cilindrični glavu sa malim vlaknima koja je savršena za otklanjanje zubnih naslaga iz prostora među široko postavljenim zubima.

Postoje li i drugi načini čišćenja?

Osim zubnog konca postoje i mnogi drugi proizvodi namenjeni čišćenju vaših zuba. Zamolite stomatologa da vam pomogne da odredi koji su poroizvodi najbolji za vas. Na njihovu preporuku uticati će nekoliko faktora:

  • Razmak između zuba
  • Pristutnost ortodontskog aparata ili proteze, kao što je most
  • Prisustvo implatanata ili ako ste nedavno imali hirurški zahvat u ustima
  • Vaš način upotrebe zubnog konca

Četkice za prostor između zuba ili interdentalne četkice

Imate li široko razmaknute zube, ortodontski aparatić, mostove ili implatante – interdentalne četkice za prostor između zuba mogu vam biti vrlo korisne. Ove četkice imaju malu oštar ili cilindrični glavu sa malim vlaknima.

Oralni tuševi irigatori

Uređaji kao što je Oral-B ® ProfessionalCare ™ 8.500 Oxyjet Center vodom pod pritiskom čiste prostor uz desni. Oxyjet možete prilagoditi kako biste očistili i najosjetljivija područja, a njegov rezervoar za vodu dovoljno je velik da možete očistiti celu usnu duplju. Umesto vode, OxyJet može se koristiti i sa tečnošću za ispiranje usta.

Kada bi deca trebala početi koristiti zubni konac?

Posavetujte se sa stomatologom, ali u pravilu sa time treba početi kad se dva zuba dodiruju. To se obično ranije desi sa zadnjim zubima. U početku ćete im vi morati čistiti zube koncem, ali s vremenom će i ona nauči sama to raditi.

Flosseta može pomoći vama i vašem detetu u navikavanju na čišćenje zubnim koncem. Treba redovno kontrolisati kako vaša deca čiste svoje zube zubnim koncem sve dok se ne nauče sama to dobro raditi.

Važno je svakodnevno čistiti područje između zuba jer je to prva linija odbrane u sprečavanju bolesti desni i lošeg zadaha. Čišćenjem između zuba imate pristup oblastima izvan domašaja zubne četkice. Ukoliko ne znate kako se zubi čiste koncem, pogledajte ovde kratko uputstvo sa slikama.

Za više obaveštenja o higijeni usne duplje kod dece pogledajte posebne članke koji će vam pomoći u brizi za zube i desni vašeg deteta.

Možda te zanima i ovo:

Neprijatan zadah iz usta

Halitoza je drugi naziv za neprijatan zadah iz usta. Neprijatan zadah se može javljati povremeno ili imati...

Pranje ili četkanje prvih zuba kod beba

Čim izbije prvi zubić, počinje i njegovo pranje. Za početak je dovoljno očistiti ga ujutro i uveče...
Istorija četkica za zube

Istorija četkice za zube

Najstarija poznata zubna četkica postojala je već pre hiljade godina. Poznata kao "štapić za žvakanje" radila...