Cirkularni karijes ili karijes kod beba

Šta je cirkularni karijes

Specifičan oblik karijesa mlečnih zuba koji se javlja u prvim godinama života. Zahvata sve zube i dovodi do njihovog razaranja još u najranijoj dobi. Neposredno po nicanju gornjih prednjih zuba u vratnom delu se nalaze naslage razlicito prebojene ispod kojh se uocava kredasta boja gledji. Vrlo brzo dolazi do stvaranja manjih kaviteta koji se spajaju u siroke kavitete, kružno oko zuba I tako dovodeći do otvaranja cavuma pulpe i odlamanja krunica zuba. Karijes se širi kružno, zahvatajući celim obimom krunicu zbog čega je i dobio naziv ”cirkularni karijes”.

Kako nastaje cirkularni karijes?

Glavni uzrok nastanka su rafinisani ugljeni hidrati koji su sastavni deo velikog broja svakodnevnih životnih namirnica ,ali I sastavni deo svih slatkih grickalica.

Česti dnevni i noćni obroci, posebno loša navika da se dete uspavljuje i hrani u snu bočicom sa zaslađenom vodom, cajem, sokom i mlekom.

Kako izbeći cirkularni karijes?

S toga je neophodno da se detetu prilikom uspavljivanja ne sme duže ostavljati bočica sa tečnostima u kojima postoje šećeri, već mu dati vodu ili nezasladjen čaj.

Takodje da uzimanje slatkiša bude vezano za glavne obroke, kako bi se puferski sistemi pljuvačke izborili sa zonama jače kiselosti. Jer kad dete tokom celog dana”nesto gricka” puferski sistemi pljuvacke se iscrpljuju i njihov antikariogeni efekat slabi.

Terapija cirkularnog karijesa

Terapija cirkularnog karijesa je složena i komplikovana. Najteži deo je ubediti roditelje da koriguju loše navike i režim ishrane.
Redovno i pravilno održavanje oralne higijene, redovna primena fluorida, konzervativno zbrinjavanje karijesnih lezija, vadjenje mlečnih zuba koji se ne mogu sanirati, i na kraju protetsko zbrinjavanje.

Možda te zanima i ovo:

Pranje ili četkanje prvih zuba kod beba

Čim izbije prvi zubić, počinje i njegovo pranje. Za početak je dovoljno očistiti ga ujutro i uveče...
prvi zubi

Kad niču prvi dečiji zubići

Kada niču mlečni zubi? Šta se dešava ako se zubi pojave odmah nakon rođenja? Pomoć kod nicanja zubića Kakav je...

Nicanje prvih zuba – Mlečnih i stalnih

Svi roditelji sa nestrpljenjem očekuju nicanje prvog zubića kod bebe. Prvi zubić može se očekivati izmešu šestog...