Bol u vilici

Šta je temporomandibularni poremećaj?

U temporomandibularni poremećaj spadaju problemi, bol, sa temporomandibularnim zglobom, odnosno zglobom vilice kao i sa mišićima lica zaduženim za žvakanje.

Vilični zglob se locira tako što se prsti postave odmah ispred uva i otvore usta. Pokret koji se javi pod prstima ukazuje na mesto viličnog zgloba koji se sastoji iz tri dela “lopte” zgloba koja se zove kondila i ležišta zgloba (glenoid fossa) između kojih se nalazi mali fibrozni disk.

Neka istraživanja pokazuju da 20 do 30 posto ljudi ima simptome TMP-a, pri čemu su žene tri puta podložnije ovom poremećaju od muškaraca. Struktura ligamenta koji drži disk u položaju između lopte i ležišta drugačija je kod žena, usled čega su žene podložnije dislokaciji diska, što opet ima za posledicu TMP. Smatra se i da hormon estrogen ima izvestan uticaj na učestaliju pojavu ovog poremećaja kod žena.
Temporomandibularni poremećaj je opšti termin koji obuhvata više poremećaja od kojih svaki ima i svoje posebno ime.

Koji su uzroci bola u  vilici?

 • Povreda vilice, bilo kao posledica direktnog udarca ili usled dugotrajnog škrgutanja zubima i stiskanja vilice (bruksizam).
 • Napetost i stres koji dovode do grčeva u mišićima.
 • Nepravilan raspored zuba .
 • Artritis viličnog zgloba (reumatoidni ili osteoartritis)
 • Tumor viličnog zgloba.

Koji su simptomi TMP-a?

 • Bol i osetljivost u predelu ispred uva koji se javlja pri žvakanju, govoru i otvaranju usta,
 • Ukočena vilica u otvorenom ili zatvorenom položaju, ili bar osećaj ukočenosti,
 • Grčevi u mišićima lica koji otežavaju otvaranje ustai ili izazivaju osećaj da se gornji i donji zubi mimoilaze,
 • Glavobolje koje počinju u predelu ispred uva, a zatim se šire na ostatak glave i vrata.
 • Osobe sa TMP-om često pri otvaranju i zatvaranju vilice čuju škljocanje, krckanje ili pucketanje ili imaju osećaj struganja u vilici.

Kako do prave dijagnoze bola u vilici?

Stomatolog treba da prouči na koji način se vilica pomera, da potraži znake škrgutanja i stiskanja na zubima (bruksizam), da opipa područje oko viličnog zloba i mišiće vilice i vrata tražeći znake osetljivosti, da oslušne zvuke koje proizvodi vilični zglob ne bi li utvrdio postoji li eventualni problem sa diskom ili kostima zgloba.

Kod TMP-a bitno je utvrditi koliko dugo postoje simptomi i kada se javljaju.

Rentgenski snimak zgloba će pokazati da li je u konkretnom slučaju temporomandibularnog poremećaja problem sa mišićima ili su pogođene kosti i disk zgloba. U slučaju potrebe, obaviće se i  pregled magnetnom rezonancom i skenerom za detaljnji presek stanja viličnog zgloba.

Neke bolesti, poput artritisa, infekcije sinusa, zubobolje, bolova u uvu i neuroloških problema mogu imati iste simptome kao i temporomandibularni poremećaj te je potrebno sprovesti i odgovarajuće testove kako bi se eventualno potvrdilo njihovo postojanje.

Lekar opšte prakse ili stomatolog mogu da odrede vrstu temporomandibularnog poremećaja kao i odgovarajuću terapiju. U svetu postoje i specijalisti za lečenje ovog stanja.

Dužina lečenja TMP?

TMP može da traje, u zavisnosti od uzroka, od nekoliko nedelja (kod povrede vilice) do nekoliko meseci, pa i godina, u slučaju artritisa i bruksizma.

Kako da ne dodje do bola u vilici

TMP izazvan bruksizmom može da se otkloni upotrebom štitnika za zube ili uloška kojim se menja položaj vilice (vilica se gura napred). Promena položaja vilice smanjuje pritisak na vilični zglob. U nekim slučajevima poželjno je potražiti i pomoć psihologa kako bi se otklonio stres koji može da se javi kao jedan od uzročnika TMP-a.

Lečenje bola vilica?

Lečenje TMP-a zavisi od njegovog uzroka. U najvećem broju slučajeva primenjuju se klasične metode u koje spadaju:

 • Meka hrana – treba izbegavati tvrdu i krckavu hranu. Hranu treba iseckati na sitne komade i žvakati zadnjim zubima. Izbegavati velike komade hrane poput debelog sendviča.
 • Fizikalna terapija – zagrevanje, masaža i ultrazvuk.
 • Štitnik za zube ili uložak koji će sprečiti škrgutanje zubima i stiskanje
 • Terapije za smanjenje stresa uključujući psihološko savetovanje.
 • Tablete protiv bolova
 • Lekovi protiv upala
 • Lekovi za opuštanje mišića
 • Prilagođavanje zagriza
 • Zamena izgubljenog zuba

Poslednje rešenje je operacija. Kod artroskopske operacije oko viličnog zgloba se naprave dva ili tri zareza kroz koje se u zglob uvodi sićušna kamera i hirurški instrumenti. Upaljeno tkivo se otklanja i zglob ispira.
Agresivnija intervencija neophodna je kada je vilica ukočena usled dislokacije ili ožljka diska. Hirurg će u tom slučaju ukloniti disk.

Kada potražiti profesionalnu pomoć?

Pomoć stomatologa treba potražiti kada:

 • Su pokreti vilice ograničeni, postoji povreda vilice kod koje bol ne jenjava i pored višednevne upotrebe analgetika,
 • postoji otok u predelu viličnog zgloba,
 • bolovi u vilici onemogućavaju osobu da spava i jede,
 • postoje česte glavobolje.

Prognoza kod bola vilice

Uz pravilnu negu i navike simptomi TMP-a mogu da nestanu za kraće od mesec dana. U kombinaciji sa bruksizmom ili artritisom lečenje može da traje i mnogo duže.

 

 

 1. Imam problem radila sam most na donjoj vilici.Ugradjen je 23.11prva dva tri dana je bilo podnosljivo,a onda su poceli bolovi.Poceli su bolovi u zubima,bolovi u vilici ispod vilice poceli su i usi da bole nepodnosljivo.ponovo sam otišla kod lekara posle17 dana skinuo mi je most na sedmici sam imala gnojni djep koji je on otklonio i izvadio zivac na dvojci.Vratio je most imala sam bolove ali popila lek i prestalo na nekoliko sati.Ja sad imam bolove opet lwkar mi je reko da stavljam tople obloge.Ja molim za odgovor i pomoc jer ovo je nepodnosljivo jer od lekova protiv bolova imam problem za zelucem.Hvala unapred!

  • Imam slicne probleme vec 8 godina nakon ugradnje mosta na gornjim prednjim zubima.
   Tegobe ne jenjavaju. Tesko je naci zubara koji se razumije u ovaj problem. Uzrok definitivno lezi u mostu koji pogorsava statiku zubala. Definitivno treba most promijeniti i to tako da vise staticki odgovara staroj poziciji zubi i to u mikronima. Sretno sa nalazenjem strucnog zubara koji ne vidi samo lovu u tvojim zubima. Ja ga nisam jos pronasla. Nada umire posljednja!

 2. Dobar dan, pre par dana osetio sam bol u desnoj strani vilice, to jest osetim svaki put kada zagrizem, e sad bavim se vaterpolom i često stiskam vilicu da kad dodje do udarca ili slično bude mi lakše da podnesem. Verujem da je to uzrok, i prilikom otvaranja usta ne čuju se nikakvi zvuci i ne boli… Možete da mi kažete šta da radim i da li je opasno? hvala unapared

 3. Zdravo, ja zivi sad u Nemacku i bi sakala da znanm kako mogu da nagjem specijalistu za da izvrsim pregled zato sto nekoliko meseca vec imam ovaj problem sa misici na vilicu,(sada sam non stop otecena u lice i vilice i je vise nelodnoslivo, nista mi nepomaze i me uzasno izlidjuje bol i napetost) a imam ih svi razloga od navedene primera, radila sam sve zube, skripem vilicom, imam mnogo stresa, takosze imam odavna povredu na vilicu, … ma bas sve,,
  Molim sta brze da mi odgovorite ako je moguce zato sto ovo je vise apsolutno nepodnoslivo,
  Nemogu da jedem, da spavam, normalno da funkcionisem.
  Hvala Vam unapred

Comments are closed.

Možda te zanima i ovo:

Ko se najviše boji stomatologa?

Mladići i deca najčešće unose najviše straha sa sobom u stomatološku ordinaciju. U najekstremnijim slučajevima mogu čak...
cena izbeljivanja zuba

Cena izbeljivanja zuba u ordinacijama

Iskreno, niko ne želi da izgleda neuredno. Bilo da su u pitanju nokti, zubi, odeća, lice ili...
umnjaci-problemi-lečenje-vadjenje

Umnjaci ili osmice: problemi,bolovi i lečenje

Veliki deo populacije nema dovoljno mesta u vilicama za ove zube i na kraju završi sa vađenjem...