Osetljivi zubi

Šta je osetljivost zuba?

Osetljivost zuba je česta pojava. Pod ovim terminom se obično misli na iznenadan oštar bol ili nelagodnost koja se u zubima javlja u određenim situacijama. Taj osećaj može da se javi:

 • – prilikom konzumiranja hladne hrane ili napitaka
 • – prilikom konzumiranja tople hrane ili napitaka
 • – prilikom konzumiranja slatkiša
 • – kada se jezikom dodirne zub ili kada se dodirnu zubi

Postoje dva tipa osetljivosti zuba:

Dentinalna osetljivost se javlja kada je dentin (zubna kost tj. središnji sloj zuba) ogoljen. Dentin je obično prekriven zubnom gleđi iznad ivice desni i cementom (mineralizovanim vezivnim tkivom) ispod ivice desni. Kroz dentin prolaze mnogobrojne sićušne šupljine, kanalići u kojima se nalaze ogranci nervnih završetaka iz zubne pulpe (nervni centar zuba).  Kada je dentin ogoljen, toplota, hladnoća ili pritisak deluju na nervne završetke izazivajući osetljivost zuba.

Dentinalna osetljivost se javlja kada se spoljni zaštitni slojevi zubne gleđi i cementa uklone tako da dentin ostane ogoljen. Ova pojava može da pogodi samo jedan ili više zuba. Ogoljenost dentina mogu da izazovu:

 • – prejako pranje zuba kojim može da se vremenom ošteti zubna gleđ,
 • – loša higijena usta i zuba usled koje se duž ivice desni stvara kamenac,
 • – habanje zuba vremenom,
 • – nelečen karijes,
 • – stara plomba na kojoj se javila naprslina ili otvor,
 • – povlačenje desni kojim se otkriva koren zuba (povlačenje desni obično izazivaju bolesti desni ili prejako trljanje zuba četkicom),
 • – operacija desni usled koje koren zuba ostaje ogoljen,
 • – izbeljivanje zuba kod osoba kojima je koren zuba već ogoljen,
 • – često konzumiranje kisele hrane ili napitaka.

Pulpalna osetljivost pogađa zubnu pulpu. Zubna pulpa je masa krvnih sudova i nervnih završetaka u centru svakog zuba. Pulpalna osetljivost se obično javlja kod jednog zuba. Uzroci pulpalne osetljivosti zuba su:

 • – karijes ili infekcija,
 • – nova plomba,
 • – jak pritisak izazvan škrgutanjem ili stiskanjem zuba,
 • – naprsao ili slomljen zub.

Oštar bol pri zagrizu može biti znak da je plomba naprsla ili polomljena. Bol koji se javlja kada se ugriz popusti je znak da je zub slomljen.

Simptomi osetljivih zuba

Oba tipa osetljivosti zuba, pulpalna i dentinalna, podrazumevaju reakciju zuba na pritisak ili temperature. Osetljivost na hladna pića ili hranu je najčešći simptom. Zubi su ređe osetljivi na visoke temperature. Ukoliko samo jedan zub postane osetljiv na toplotu, to je znak da zubni nerv odumire. U tom slučaju neophodno je vađenje zubnog nerva..

Dijagnoza osetljivih zuba

Zubar će prvo konsultovati istoriju bolesti pacijenta i pregledati usta. Rentgenski snimak će otkriti eventualni kvar na zubu ili problem sa zubnim nervom. Ispitaće se i oralne navike pacijenta. Škrgutanje zubima i stiskanje vilice mogu dovesti do osetljivosti zuba. Zubar će proveriti  ima li oštećenja na zubima, u kakvom su stanju plombe i da li je ogoljen koren zuba. Zubar pri tom može da koristi poseban zubarski instrument sa oštrim vrhom kako bi proverio da li su zubi osetljivi.

Zub može biti osetljiv na hladno i nekoliko nedelja nakon plombiranja. Metali u amalgamnim plombama (srebro) odlično sprovode niske temperature prenoseći ih na zubnu pulpu. Plombe u prirodnoj boji zuba, pak, zahtevaju tretiranje zuba kiselinom pre postavljanja plompe. U nekim slučajevima tretiranje kiselinom može da u dovoljnoj meri istanji gleđ da zub postane osetljiv. Usled novih dostignuća u ovoj oblasti danas se ova pojava ređe javlja.

Postoje i testovi kojima zubar može proveriti postoji li potreba za lečenjem zubnog nerva.

Očekivano trajanje

Ukoliko je zub postao osetljiv nakon postavljanja duboke plombe, problem može nestati za nekoliko nedelja. Ponekad je plomba predebela tako da je pritisak na zub prilikom zagriza prejak, međutim ovaj problem zubar može lako da reši. Ukoliko se vremenom osetljivost zuba ne smanjuje to je signal da je potrebno lečiti zubni nerv.

Osetljivost zuba koja pogađa više zuba istovremeno može trajati vrlo kratko. U zavisnosti od uzroka ovo stanje zuba kod pojedinih osoba može se produžiti na nekoliko meseci, pa čak i godina.

Prevencija

Dentinalna osetljivost zuba se može izbeći ukoliko se poštuju određeni saveti:

 • Pranje zuba dva puta dnevno i svakodnevna upotreba zubnog konca
 • Upotreba meke ili ultra meke četkice za zube i nežno četkanje zuba potezima gore-dole umesto levo-desno.
 • Upotreba paste za zube i vode za ispiranje usta sa fluorom.
 • Upotreba paste za zube koja pruža zaštitu od osetljivosti zuba.
 • Potražiti pomoć zubara u slučaju škrgutanja zubima ili stiskanja vilice (bruksizam)

Pulpalna osetljivost – ne postoji prevencija ukoliko je oštećen zubni nerv. Svako odlaganje da se potraži pomoć zubara i obavi odgovarajuća intervencija vađenja nerva samo može da pogorša problem.

Tretman

Dentinalna osetljivost zuba se lako leči bez obzira na uzrok.
Stomatolog će prvo očistiti zube uz upotrebu lokalnog anestetika ukoliko je osetljivost zuba prevelika za ovaj tretman. Nakon čišćenja, zubar može premazati zube preparatom na bazi fluora koji privremeno smanjuje osetljivost zuba i istovremeno ih čini jačim. U novije vreme osetljivost zuba se može smanjiti i korišćenjem zubnog lasera.
Upotrebom zubne paste i tečnosti za ispiranje usta se takođe može smanjiti osetljivost zuba.
Pri izboru tečnosti za ispiranje usta na bazi fluora poželjno je konsultovati  zubara jer se u prodavnicama mogu kupiti i preparati sa većim stepenom kiselosti, a za osetljive zube poželjno je da se to izbegne.
Pulpalna osetljivost se leči vađenjem zubnog nerva ukoliko je nerv oštećen ili umire. Nerv će biti uklonjen, a prostor u kome se nalazio ispunjen specijalnim punjenjem. Pošto je zaštitni spoljni sloj zuba oštećen, ovaj nedostatk se otklanja ili plombiranjem ili stavljanjem krunice.
Osetljivost zuba izazvana škrgutanjem zuba ili stiskanjem vilica leči se upotrebom plastičnih štitnika za zube tokom spavanja.

Kada potražiti profesionalnu pomoć?

Ukoliko osetljivost zuba ne prestaje ni nakon nekoliko nedelja poželjno je potražiti pomoć stručnjaka jer se u većini slučajeva ovaj problem lako leči.

Prognoze

Ishod lečenja zavisi od uzroka osetljivosti zuba.

Možda te zanima i ovo:

Ko se najviše boji stomatologa?

Mladići i deca najčešće unose najviše straha sa sobom u stomatološku ordinaciju. U najekstremnijim slučajevima mogu čak...
cena izbeljivanja zuba

Cena izbeljivanja zuba u ordinacijama

Iskreno, niko ne želi da izgleda neuredno. Bilo da su u pitanju nokti, zubi, odeća, lice ili...
umnjaci-problemi-lečenje-vadjenje

Umnjaci ili osmice: problemi,bolovi i lečenje

Veliki deo populacije nema dovoljno mesta u vilicama za ove zube i na kraju završi sa vađenjem...