Higijena

Sredstva za oralnu higijenu usta i zuba

Sredstva za higijenu

Novija istrazivanja pokazuju zanimanje za zvakace gume kao promotere oralnog zdravlja . Osim sto stimuliraju stvaranje pljuvacke koja spira ostatke hrane, birajte zvakace bez secera, sa natrijum bikarbonatom, sorbitolom, malitolom, xylitolom.

Vrlo jednostavan i zanemaren način smanjenja akumulacije plake u ustima je čišćenje jezika četkicom uz redovno čišćenje zuba. Može mnogo pomoći kod neugodnog zadaha iz usta.

Zubni konac

Zubni konac je prvo sredstvo za higijenu medjuzubnog prostora, a oni koji sadrže topljivi pirofosfat od 21% do 37% bolje sprečavaju nastanak zubnog kamenca u poredjenju sa običnim zubnim koncem.
Takodje, interdentalne četkice su se pokazale kao superiornije u otklanjanju plake u odnosu na zubni konac.

Koliko je dobra čačkalica?

Ponekad nije loše odstraniti komadiće hrane čačkalicom, ali kroz duže vrijeme, dugo čačkanje zuba moze izazvati abraziju zuba i povlačenje zubnog mesa. Navika držanja čačkalice u ustima moze uzrokovati ošstećenje zuba i viličnog zgloba. Treba paziti da se vrh čacčkalice ne zabije u zubno meso.

Rastvori za ispiranje usta

Rastvori za ispiranje usta su pogodni i za suzbijanje parodontnih bolesti. Utiču na smanjenje gingivitisa. Mnoge studije su pokazale da antiseptički rastvori uz redovno pranje zuba daju bolji efekat na parodont od samog pranja zuba. Osim klasičnog čišćenja zuba, pacijentima sa gingivitisom i parodontitisom izrazito je važna higijena prostora izmedju zuba.

Ostavi komentar