Korona virus

Šta znači kućna izolacija – korona virus

kućna izolacija

Šta znači kućna izolacija? Ukoliko ste u kućnoj izolaciji dužni ste da preduzimate sledeće preventivne mere:

Korona virus: Mere zaštite u kućnoj izolaciji

 1. Ne napuštati kuću/stan, osim u slučaju potrebe za dobijanjem hitne medicinske usluge u skladu sa preporukom koju je dao nadležni lekar. Osoba ne može da ide na posao, u školu ili na javna mesta, kao ni da koristi javni prevoz.
 2. Boraviti u zasebnoj sobi i smanjiti kontakt sa drugim članovima domaćinstva na minimum. U slučaju potrebe za neodložnom pomoći ili negom pre nego osoba uđe unutar 1 metar udaljenosti stavite masku na lice. Posle upotrebe toaleta i kupatila oprati i dezinfikovati površine (lavabo, WC dasku, slavine, kadu, ručke i dr.) uobičajenim sredstvima za održavanje higijene u kupatilu (poželjno na bazi hlora)
 3. Ukoliko postoji potreba za odlaskom u zdravstvenu ustanovu, obavezno najaviti svoj dolazak telefonom pre polaska, kako bi zdravstveni radnici mogli da se pripreme za vaš dolazak.
 4. Nošenje maske. Ukoliko se dolazi u kontakt sa drugim osobama u domaćinstvu ili van domaćinstva, obolela osoba treba da nosi medicinsku (hiruršku) masku preko usta i nosa. Ukoliko osoba nije u mogućnosti da nosi masku (npr. zbog otežanog disanja), osobe sa kojima dolazi u kontakt moraju da nose masku preko usta i nosa i potrude se da nabave maske za obolelog. Maske se koriste jednokratno (zagađuju se i pri svakom dodiru maske rukama radi nameštanja, smicanja pa stavljanja…), onoliko sati koliko piše na uputstvu, odlažu se u kesicu pa u smeće.

 

 1. Respiratorna higijena. Pokriti usta i nos maramicom (izuzetno, ako maramica nije dostupna, na drugi način kao npr. unutrašnjom stranom rukava u pregibu lakta) prilikom kijanja i kašljanja. Maramicu odmah nakon upotrebe baciti u kesu ili beskontaktnu kantu koja se može zatvoriti ili u WC šolju. Nakon toga oprati ruke vodom i sapunom. Ukoliko voda i sapun nisu dostupni, dezinfikovati ruke sredstvom koje sadrži alkohol.
 2. Prati redovno ruke. Pranje ruku toplom tekućom vodom i sapunom u trajanju od 20 sekundi je dokazano efikasna mera za smanjenje rizika od prenošenja infekcije sa obolele osobe na druge osobe, odnosno za sprečavanje kontaminacije predmeta u okolini. Izbegavati dodirivanje lica (usta, nosa, očiju) rukama.
 3. Ne koristiti zajedničke predmete sa drugim osobama u domaćinstvu (čaše, posuđe, pribor za jelo, četkica za zube i sl.). Nakon korišćenja ovih predmeta, obavezno ih oprati korišćenjem vode i uobičajenog kućnog sredstva za pranje sudova).
 4. Pratiti svoje zdravstveno stanje. Ukoliko se uoči pogoršanje simptoma bolesti (povišena telesna temperatura, intenzivan kašalj, gušenje), potrebno je obratiti se lekaru radi procene stanja i adekvatnog lečenja. Pre odlaska kod lekara, obavezno se najaviti telefonom kako bi se u zdravstvenoj ustanovi.
 5. Prekid kućne izolacije je po rešenju sanitarne inspekcije ili po odluci lekara ili epidemiologa na osnovu procene zdravstvenog stanja.

Pogledajte statistiku Korone virusa u ex-yu i svetu sa najnovijim podacima

Česta pitanja o virusu korona

 

 

REFERENCE:

 1. Svetska zdravstvena organizacija (SZO). Preuzeto:https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019
 2. Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti, Preuzeto sa: https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china/questions-answers
 3. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Preuzeto sa: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/index.html

Ostavi komentar